ERC denuncia les noves mesures recaptatòries de l'Estat sobre el cadastre de rústica

El candidat ebrenc al Senat, Miquel Aubà afirma que es tracta de "l'amenaça més important que té la pagesia" | Aubà i Navarro també han criticat que el Govern espanyol no pague les vedes perquè amenaça la subsistència del sector pesquer

Redacció
02 de desembre del 2015
Actualitzat el 12 de gener del 2016 a les 19:02h
Imatge de la reunió mantinguda entre els candidats ebrencs d'ERC i el coordinador d'UP a l'Ebre.
Imatge de la reunió mantinguda entre els candidats ebrencs d'ERC i el coordinador d'UP a l'Ebre. | Cedida

Imatge de la reunió mantinguda entre els candidats ebrencs d'ERC i el coordinador d'UP a l'Ebre. Foto: Cedida


El cap de llista al Senat d'Esquerra Republicana per la demarcació de Tarragona, el gandesà Miquel Aubà, ha denunciat que "l'Estat espanyol, amb les noves mesures recaptatòries que està aplicant sobre el cadastre de rústica, està produint una espoliació de la terra i dels recursos de la gent de les Terres de l'Ebre, i sobretot de la pagesia".

Aubà i la candidata ebrenca al Congrés de Diputats, la canareva Carme Navarro, van reunir-se este dimecres amb el coordinador territorial d'Unió de Pagesos, Joan Montesó, per analitzar la problemàtica que viu la pagesia de les Terres de l'Ebre. En este sentit, els candidats d'Esquerra s'han compromès a "lluitar per anul·lar el procés de revisió del valor del sòl rústic ocupat per construccions i de les construccions agràries en sòl rústic que està fent l'Estat perquè entenem que és il·legal". Els candidats han lamentat la desinformació que hi ha sobre la qüestió i el fet que per no generar malestar social l'avís als afectats es faça de manera gradual i no a tothom al mateix temps.
 
Segons el candidat republicà Miquel Aubà, "avui per avui, la nova valoració sobre el cadastre de la rústica imposat per l'Estat espanyol és l'amenaça més gran que té la pagesia de les Terres de l'Ebre". Aubà ha recordat que "este nou sistema de recaptació té un caràcter arbitrari, confiscador i il·legal". Segons el candidat l'Estat explica als ajuntaments que este impost revertirà en una part en benefici de la hisenda local, però, en realitat, a qui més beneficiarà serà al mateix Estat, que és qui n'ingressarà gairebé la totalitat. L'aplicació de les noves mesures comportaran un augment molt significatiu en la valoració de les finques i propietats, que poden suposar un increment de l'impost actual del 300 % al 600 %, segons denuncien.

També repercutirà de manera negativa en la compravenda de les finques, amb un augment "desmesurat" de la valoració real, i en les transmissions o successions de pares a fills, perquè els imports a pagar seran tant alts que gairebé no es podran acceptar o adquirir. Esta és una mesura que no ajudarà a la incorporació de nous agricultors al sector. A més, les sobrevaloracions sobre les finques i les construccions es podran arribar a reclamar amb recàrrec per als darrers quatre anys. Per últim, l'augment que patirà la valoració del patrimoni familiar, "res a veure amb la realitat", generarà molts problemes per a les famílies que tinguen fills estudiants i vulguen demanar qualsevol tipus de beca o ajuda.
 
La candidata Carme Navarro ha afirmat que "l'increment d'estos impostos amenaça la subsistència de la pagesia i de la seua economia familiar". Un altre sector amenaçat pel Govern espanyol és el pesquer, "perquè els deixen de pagar els períodes de veda acordats". Esquerra reclamarà al Govern espanyol que, com ha fet els darrers 25 anys, pague les vedes fetes pel sector pesquer durant els anys 2014 i 2015. Navarro ha demanat al Govern espanyol que "respecte i tingue en compte els nostres sectors primaris, tant el de la pagesia com el pesquer, perquè són del tot necessaris per a la continuïtat del territori".