El Parc Natural del Delta de l'Ebre col·labora en la restauració de l'Estany Tort de l'Ametlla de Mar

Redacció
01 de desembre del 2015
Actualitzat el 12 de gener del 2016 a les 19:01h
Tècnics del Centre Ictiològic del Parc fent el seguiment fisicoquímic de l'estany.
Tècnics del Centre Ictiològic del Parc fent el seguiment fisicoquímic de l'estany. | Territori i Sostenibilitat

El Parc Natural del Delta de l’Ebre ha col·laborat en la restauració de l’Estany Tort, de l’Ametlla de Mar, que ha efectuat l’entitat sense ànim de lucre Paisatges Vius, dedicada a la conservació de la natura, la biodiversitat i el paisatge. El projecte, finançat per Fons Andrena, ha consistit en recuperar este estany per poder-hi reintroduir el samaruc, espècie greument amenaçada.

Per executar el projecte, Paisatges Vius va signar un acord de custòdia del territori amb l’Ajuntament de l’Ametlla de Mar i durant enguany s’han dut a terme les tasques de restauració.

El Centre Ictiològic del Parc Natural del Delta de l’Ebre ha assessorat l’entitat en com havia de restaurar l’estany, és a dir, les característiques òptimes de profunditat, de vegetació o de perfil de les ribes, per aconseguir l’hàbitat idoni per a la reintroducció del samaruc.

El Centre Ictiològic del parc
L’estat de conservació en què es troba la ictiofauna al delta de l’Ebre, principalment de les espècies endèmiques i amenaçades, com ara el samaruc o el fartet, és el que ha portat el parc natural a treballar en diferents programes de recuperació i conservació de peixos. Estos programes tenen com a objectiu principal la conservació in situ, la millora dels seus hàbitats i l’estudi i monitoratge de les poblacions salvatges. També es duen a terme accions de conservació ex situ, que consistixen bàsicament en la cria en captivitat.

El samaruc és una espècie de peix d’aigua dolça endèmica de la qual actualment només se'n coneixen quatre poblacions al litoral de Tarragona i al País Valencià, quan fa anys es trobava a tot el litoral mediterrani. El Centre Ictiològic té un programa específic de conservació i recuperació d’espècies de peixos amenaçades. En este sentit, fan tasques tant de reproducció en captivitat com de reintroducció del samaruc (Valencia hispanica), el fartet (Aphanius iberus), la bavosa de riu (Salaria fluviatilis), l’espinós (Gasterosteus aculeatus) i el llopet de riu (Cobitis paludica).