Comença la campanya de salvament de peixos a la xarxa de reg del Delta

S’ha avançat dos mesos per la dessecació dels arrossars per frenar l’expansió del cargol poma

Redacció
30 d'octubre del 2015
Actualitzat a les 17:36h
Tècnics fel parc natural fent tasques de salvament de peixos.
Tècnics fel parc natural fent tasques de salvament de peixos. | Cedida

Tècnics fel parc natural fent tasques de salvament de peixos. Foto: Cedida


Esta setmana ha començat la campanya de salvament de peixos a la xarxa de reg del Delta de l’Ebre. S’ha fet dos mesos abans de l’habitual degut a l’avançament de la dessecació dels arrossars per frenar l'expansió de la plaga del caragol maçana.
 
El Parc Natural del Delta de l’Ebre du a terme cada any esta campanya per evitar la mort dels peixos un cop tanquen les comportes dels canals principals de reg que aporten l’aigua al Delta. La fauna íctica queda  atrapada, davant la impossibilitat d’arribar a les basses o al mar, un cop baixen els nivells de l’aigua.
 
El salvaments permeten, d’altra banda, conèixer l’estat i l’evolució de les poblacions presents als canals, que són un reflex de les del riu Ebre. Especialment interessants són les dades referents a espècies amenaçades, com la bavosa de riu (Salaria fluviatilis), la saboga (Alosa fallax) i l’anguila (Anguilla anguilla). Estes dades s’incorporen al seguiments i accions establertes dins del projecte LIFE MIGRATOEBRE, que té com a objectius, entre d’altres, potenciar la connectivitat ecològica al tram baix del riu Ebre.
 
La tècnica que s’utilitza per salvar els peixos és la pesca elèctrica. Consistix en l’aplicació d’una descàrrega a l'aigua que els immobilitza momentàniament però que no els fa cap mal. Després es recullen, seleccionats per espècies, es pesen, i finalment s’aboquen en un dipòsit especial per transportar-los i alliberar-los al riu.
 
La propera setmana es tancarà el Canal de la Dreta de l’Ebre i els salvaments continuaran als dos hemideltes. El salvament s’està duent a terme amb 6 tècnics del Parc, amb el suport puntual d’alumnes de l’Escola Aqüicultura-IES Els Alfacs de Sant Carles de la Ràpita i de membres de l’Associació de Voluntaris del Parc.