Onze entitats ebrenques signen un document per reclamar l’A-7 i la gratuïtat de l’autopista

La Federació d'Associacions de Veïns de Tortosa impulsa l'acord

Redacció
28 d'octubre del 2015
Actualitzat a les 20:51h
La pancarta penjada a l'autovia Tortosa-L'Aldea per reclamar la gratuïtat de l'autopista.
La pancarta penjada a l'autovia Tortosa-L'Aldea per reclamar la gratuïtat de l'autopista. | Cedida

Onze entitats del territori han signat un document, impulsat per la Federació d’Associacions de Veïns de Tortosa, per explicitar davant les administracions la petició conjunta en referència a la millora de les infraestructures viàries a les Terres de l’Ebre per acabar amb l’alta sinistralitat de la N-340. En concret, l’acord signat reivindica la construcció del tram pendent de l’autovia A-7, entre La Jana i l’Hospitalet de l’Infant, i la gratuïtat immediata de l’autopista AP-7 entre l’Hospitalet de l’Infant i Alcanar-Vinaròs.

Les entitats signants consideren prioritari que s’execute l’A-7, una autovia que es va aturar al coll de Balagué al nord i a Torreblanca a la part de Castelló. Segons recorda el document, “desprès de moltes negociacions, al maig del 2006 hi va haver-hi un acord de tots els municipis del Baix Ebre i Montsià, sobre el traçat de la futura A-7”, que passava “des de la Jana a Castelló, per Santa Bàrbara, Campredó, Perelló, l’Ametlla de Mar per connectar a l’Hospitalet de l’Infant”. No només no s’ha construït sinó que la via ràpida alternativa, l’AP-7, és de pagament, i el seu preu elevat i la crisi han fet “que molts de camions utilitzin l’N-340, que suporta un volum de trànsit de més de 16.000 vehicles diaris dels què més de 5.000 són camions”, recorden. També constaten que “la variant de la N-340 a l’Aldea no ha servit, en absolut, per solucionar l’alta sinistralitat de la carretera estatal”. De fet, remarquen que “en cinc anys han perdut la vida a la N-340, 66 persones i en 10 mesos 13 persones han mort al tram de les Terres de l’Ebre, amb un promig d’un accident cada sis dies”.

Per tot, reivindiquen la construcció del tram pendent d’autovia i mentrestant, “exigim d’una manera immediata, la gratuïtat de la AP-7 entre Hospitalet de l’Infant i Alcanar Vinarós. No valorem en quins termes ha de ser gratuïta de la AP-7”, apunten. “Reclamem la gratuïtat total però si hem de parlar de bonificacions als camioners, demanem que siguen les màximes i que ho facen ja”, ha apuntat el president de la Federació d’Associacions de Veïns de Tortosa, Josep Baubí.

L’acord, que es presentarà al Ministeri de Foment, a la Subdelegació del Govern a Tarragona, al Govern de la Generalitat i a l’Ajuntament de Tortosa, té el suport del Montepio de conductors Sant Cristòfol de Tortosa i comarques, l’Associació d’autoescoles de les Terres de l’Ebre, la Cooperativa de Transportistes de Tortosa (COTRAT), el Campus Terres de l’Ebre de la Universitat Rovira i Virgili, el Centre associat de la UNED, el Sindicat CATAC-CTS, IAT, la Confederació d’Associacions de Veïns de Catalunya (CONFAVC), l’Associació d’empresaris de les comarques de l’Ebre (AECE), la Federació comercial i de serveis de Tortosa, l’Associació de venedors del Mercat de Tortosa i l’Associació de dones empresàries i directives de les Terres de l’Ebre.

Pancarta i mobilitzacions
La Federació veïnal tortosina, que ha penjat una pancarta reivindicativa al pont sobre l’autovia de l’Aldea amb el lema ‘Prou, AP-7 gratuïta ja’, dóna suport a les mobilitzacions que, cada dijous, promouen la Federació d’Associacions de Veïns d’Amposta i entitats veïnals del Baix Maestrat, amb talls de carretera com el que hi ha previst este dijous, a les 17.00 hores, a Vinaròs, Les Cases d’Alcanar i l’Ametlla de Mar.