Simulacre d'emergència amb terratrèmol a la central de Vandellòs II

Central nuclear de Vandellòs.
Central nuclear de Vandellòs. | Sílvia Berbís
Redacció
22 d'octubre del 2015
Actualitzat a les 14:53h

La central nuclear Vandellòs II ha realitzat avui el preceptiu simulacre anual, d'acord amb els requeriments establerts en el seu Pla d'Emergència Interior (PEI), amb la participació de l'Organització de Resposta davant Emergències del Consell de Seguretat Nuclear (CSN).

L'actuació del CSN s'ha desenvolupat tant des de la seua Sala d'Emergències (SALEM) com des del Centre de Coordinació Operativa (CECOP) de Tarragona, realitzant el seguiment de la instal·lació i de les actuacions del titular per a la recuperació de les condicions de seguretat i l'adopció de mesures de protecció a la població.

L'exercici s'ha iniciat amb la simulació de l'ocurrència d'un terratrèmol a les 09:43 hores que hauria provocat la pèrdua de refrigerant del sistema de refrigeració del reactor i del subministrament de corrent elèctric. La central també ha simulat la previsió de fusió del nucli del reactor, amb una possible fallada de l'edifici de contenció, el que hagués ocasionat emissió de material radioactiu a l'exterior.

Davant d'esta situació el CSN ha recomanat al Centre de Coordinació d'Operacions (CECOP) de Tarragona declarar "situació 3" a la zona d'atenció preferent i "situació 2" a la resta de la zona 1 (radi de 10 km). La zona d'atenció preferent inclou un radi de 3 km al voltant de la central i el sector entre 3 i 5 km en la direcció preferent del vent (est-sud-est).

La "situació 3" suposa les següents mesures de protecció: evacuació de la població, confinament si no fos possible i ingestió de pastilles de iodur potàssic (profilaxi). En la "situació 2" les mesures de protecció són: confinament i profilaxi.

Durant l'exercici el titular ha arribat a declarar la categoria IV, "Emergència General", del seu Pla d'Emergència Interior i el CSN ha simulat l'activació de tot el personal de l'organisme, tal com estableix el "mode 3" de la seva Organització de Resposta davant Emergències.

Un succés d'esta naturalesa hauria estat classificat com a accident de nivell 3 a l'Escala Internacional de Successos Nuclears (INES)