El fons documental de l’Escola Remolins de Tortosa, cedit a l’Arxiu Comarcal del Baix Ebre

Redacció
22 de setembre del 2015
Actualitzat a les 16:31h
Este matí s'ha fet l'acte de lliurament del fons documental.
Este matí s'ha fet l'acte de lliurament del fons documental. | Delegació del Govern

L’Escola Remolins de Tortosa ha fet avui lliurament del seu fons documental a l’Arxiu Comarcal del Baix Ebre. Es tracta de 50 documents des del 1912, com ara el llibre de visites, títols de graduat escolar, certificat, correspondència, visites d'inspecció, cartilles d'escolaritat, documents de comptabilitat, de qualificacions, de Caixa i de matrícula, entre altres. El director territorial d’Ensenyament de les Terres de l’Ebre, Antoni Martí, i la directora de l’Escola Remolins de Tortosa, Eugènia Vela, amb l’alcalde de Tortosa, Ferran Bel, i la tinent d’alcalde, Ana Algueró, han fet ‘acte de cessió.

La direcció del centre, en motiu d’un treball de fotografía, va trobar en caixes els documents que han cedit a l’Arxiu Comarcal “un cop vam comentar-ho amb el director de l’Arxiu per saber si realment tenien la importància que nosaltres hi veiem. Ell ens ho va certificar i ara estem convençuts que podrem estudiar els orígens de la nostra escola i concretar si es remunten al 1912, que és el document més antic trobat, o fins i tot si és anterior, però el que sabem segur és que l’escola és centenària”, ha destacat Eugènia Vela.

L’Arxiu Comarcal del Baix Ebre ha fet una relació del fons i ara els treballs han de servir per “d’una banda, salvaguardar tota la documentació i, de l’altra, obrir-lo a la consulta científica, ja que es tracta de documents amb informació personal i caldrà veure la difusió que se’n podrà fer per la protecció de dades”, ha explicat Albert Curto.

L’Escola de Remolins ha estat la primera de cedir el seu fons documental a l’Arxiu Comarcal i el director territorial d’Ensenyament, Antoni Martí, que ha volgut agrair la feina feta per la direcció de l’escola, també ha apuntat la possibilitat que d’ara endavant siguen altres els centres “que puguen fer una tasca d’investigació tan important com esta, per saber els orígens de l’escola, perquè estem convençuts que tots tenen documents a les seues instal·lacions que certifiquen els seus orígens i que ens permetrien estudiar l’evolució de l’ensenyament a les nostres comarques”.

L’alcalde de Tortosa ha destacat que la documentació trobada permet constatar que l’Escola Remolins “seria la segona més antiga del municipi i esperem que es puga aprofundir en l’estudi dels documents perquè podran permetre conèixer les arrels del centre i donar-li el valor que té, i alhora conèixer altres dades de la ciutat com les professions dels ciutadans de l’època, ja que les dades recullen la professió dels pares de l’alumnat, entre d’altres, per tant té un gran interès per al nostre municipi”, ha remarcat.