Ecologistes en Acció denuncia que el CSN no classificarà com a successos els incidents menors en nuclears

Redacció
08 de setembre del 2015
Actualitzat el 22 de setembre a les 15:15h
El simulacre ha tingut lloc este matí.
El simulacre ha tingut lloc este matí. | S.Berbís

Ecologistes en Acció mostra el seu rebuig frontal al nou mètode de classificació i comunicacó dels successos nuclears que planteja el Consell de Seguretat Nuclear (CSN). Segons denuncia l'entitat en un comunicat, el CSN ha canviat la metodologia de classificació dels successos nuclears produïts en centrals o instal·lacions radioactives suprimint de l'escala aquells successos "sense indicador". "Això resta transparènca al sector i dificulta el seguiment del parc nuclear i radioactiu pels ciutadans".

L'Escala Internacional de Successos Nuclears (INES) és un instrument de classificació que serveix per tenir una visió objectiva de la gravetat dels successos nuclears. L'escala va des del nivell 0 (un incident) fins al 7 (un accident greu). Els accidents de Fukushima (Japó) i Txernòbil (Ucraïna) es classifiquen com de nivell 7, per exemple. El problema per a l'actual CSN és què successos han de considerar-se incidents i, per tant, aparèixer en l'escala INES com a nivell 0 i quins no. El canvi de metodologia implica deixar fora de l'escala els successos sense iniciador, és a dir, que no impliquen actuació alguna o suposen una desviació del funcionament normal de la central.

Segons denuncia Ecologistes en Acció, l'oposició a este canvi va costar el lloc a D. Rodolfo lsasia González, com a cap de l'Àrea d'Experiència Operativa i Normativa en la Sotsdirecció d'Instal·lacions Nuclears en l'Adreça Tècnica de Seguretat Nuclear, dependent d'Antonio Munuera, Director Tècnic de Seguretat Nuclear. Ecologistes en Acció lamenta este canvi de metodologia, perquè "suposa una notable falta de transparència en el funcionament del parc d'instal·lacions nuclears i radioactives espanyoles i dificulta fer-se una idea total de quin és l'estat de seguretat d'aquest parc".

"Poden existir nombrosos incidents sense iniciador que podrien tenir a veure amb fallades de disseny de la central o amb defectes de procediments acceptats que sí tenen efectes sobre la seguretat", insisteix l'organització. "Amb el nou mètode, els ciutadans perdran instruments per reclamar que es millore en seguretat", sentencien.