​El Síndic de Greuges vol que s'acaben les cues nocturnes a les comissaries

Recentment s'havia detectat un increment en estes franges horàries de persones estrangeres esperant a Tortosa i Tarragona

per Redacció , Tortosa, 27 de juliol de 2015 a les 18:29 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 27 de juliol de 2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Imatge d'arxiu de la comissaria de la Policia Nacional a Tortosa. Foto: Google Street View


El Síndic de Greuges de Catalunya ha obert una investigació d'ofici per aclarir els motius de les cues nocturnes davant de les comissaries de policia de Tarragona i Tortosa, així com per recomanar mesures per evitar les lamentables condicions amb què es troben els ciutadans estrangers que han de dur a terme alguna gestió a estes dependències. Els afectats es veuen abocats a fer llargues cues de nit per poder obtenir un dels menys de cinquanta números que reparteix la comissaria al matí. Atès que este àmbit depèn del Ministeri de l'Interior, el Síndic ha adreçat al Defensor del Poble la seua preocupació pel tema i li ha suggerit que valore la possibilitat d'obrir una investigació.


Pel que fa a les mesures immediates que, segons la informació publicada en premsa, es posaran en pràctica per corregir esta situació, destaca la d'implantar un sistema de cita prèvia, acompanyada de l'ampliació dels horaris d'atenció al públic. Sobre la mesura de concertar la cita prèviament per telèfon o Internet, Rafael Ribó ha alertat del risc que les cues presencials es convertisquen en cues virtuals si ningú no pot assumir l'atenció de les trucades i dels missatges. Per este motiu, ha recomanat que s'assegure que el sistema es doti de recursos perquè funcione correctament.

El Síndic també destaca que caldria ajustar l'estructura administrativa de les comissaries a la realitat social, especialment a l'estiu. En este sentit, proposa que es valore seriosament la possibilitat d'incrementar els recursos humans i materials per cobrir les necessitats reals. A parer del Síndic, el fet d'haver de passar la nit al ras sembla una situació impensable en un país on l'ús de les tecnologies de la informació en l'activitat administrativa està a l'ordre del dia.


La problemàtica no és nova i el Síndic recorda que l'any 2004 ja va denunciar el col·lapse de l'oficina d'estrangers a Barcelona. Que deu anys després es repetisca una situació similar denota, pel Síndic, una mala pràctica administrativa, contrària als principis d'eficiència i de servei públic que han de motivar l'actuació de l'Administració.

 

Participació