Bel, suma i seguix

El convergent és investit alcalde de Tortosa per tercera vegada, amb l'abstenció dels republicans | CiU i ERC defensen el seu acord per la ciutat i el país però no eviten les crítiques de Movem i la CUP

Sílvia Berbís
13 de juny del 2015
Actualitzat el 16 de juny a les 9:33h
Bel ha estat investit alcalde per tercera vegada.
Bel ha estat investit alcalde per tercera vegada. | Ajuntament de Tortosa

Correcta però desapassionadament, amb l’empenta assossegada, sense grans proclames artificioses i més aviat amb certa sensació de Suma i seguix sobrevolant el saló de plens, qui ha estat alcalde en els últims vuit anys a l’Ajuntament de Tortosa, Ferran Bel, ha pres de nou la vara que li ha de permetre comandar la ciutat durant un tercer mandat després d'haver obtingut els 8 vots de la seva formació i l'abstenció dels quatre regidors d'ERC. Els republicans, malgrat quedar-se a l’oposició, han propiciat un acord d’estabilitat de 37 punts que revalida l’alcaldia per a CiU.  Tots dos han defensat este pacte com a eina per “treballar per la ciutat i pels interessos nacionals”, un argument al qual han apel·lat tant Bel com Monclús. Els altres partits han votat el seu respectiu cap de llista. El portaveu de Movem, Jordi Jordan, ha lamentat que no haja estat possible un pacte entre les forces “progressistes” i ha recriminat a ERC la seua elecció, i especialment crític ha estat el nou regidor de la CUP, Xavier Rodríguez, en este cas cap a Bel, a qui considera “un obstacle cap a la independència”, ha afirmat. El socialista Enric Roig ha anunciat una oposició “contundent però propositiva” apel·lant a valors com “l’esperança i l’optimisme”, i el popular Xavier Dalmau també ha optat per una línia suau parlant de “diàleg i agermanament”. Dels 21 regidors que han pres possessió, 8 s'estrenen este mandat.
 

Els membres del nou consistori s'han fet la fotografia protocolària a les escales de l'ajuntament. Foto: Sílvia Berbís

L’alcalde investit avui per tercera vegada, Ferran Bel, ha recordat que precisament un altre acord entre CiU i ERC el 2007, aleshores per governar plegats, “va generar per primera vegada en molts anys un govern estable a la ciutat”. I fent forta esta línia continuista ha agraït “un acord de governança estable en clau d’allò que necessita la ciutat i el país”. D’entre els 37 punts que configuren l’acord amb ERC, ha destacat el nou pla d’acció municipal que ha de ser la quia de treball on encabir les propostes electorals convergents i republicanes” i ha destacat alguns reptes del mandat, com ara “la gestió dels serveis sanitaris municipals, que caldrà reformular i això requerirà un ampli consens”, ha dit. Sobre esta qüestió ha avançat que s’aniran “ampliant serveis, però també fent-los viables econòmicament i garantint tots els llocs de treball”. El desenvolupament del reglament de participació ciutadana ha estat també una de les accions que Bel ha volgut destacar en el seu discurs d’investidura, que ha acabat fent referència als reptes de futur que encara el país i expressant la voluntat “de seguir treballant perquè este poble puga expressar com vol configurar el seu futur”.

El republicà Monclús ha apel·lat també als 37 punts de pacte que, ha dit, compilen l’interès d’ERC per un ajuntament “més democràtic, transparent i descentralitzat, que pense en les persones que més ho necessiten i compromès amb el procés d’independència”. La consulta sobre la retirada del monument franquista i un pla local d’ocupació han rebut especial atenció per part del portaveu d’ERC, que s’ha proclamat “líder d’una oposición constructiva”. Per acabar, un subtil toc d’atenció al govern municipal: “Si en algun moment creiem que es pot avançar més d’una altra manera ho tirarem endavant”, ha apuntat.
 

Ferran Bel i Josep Monclús, en acabar el ple d'investidura. Foto: S.Berbís

Un govern que «no respon al canvi expressat per les urnes"
I precisament Monclús s’ha hagut de sentir al·ludit per les paraules que ha escollit el portaveu de la coalició Movem Tortosa, Jordi Jordan, en la seua entrada en este mandat, ja que no se n’ha estat de lamentar la postura d’ERC per haver propiciat, amb el suport a CiU, que “el govern de la ciutat no responga al canvi expressat per les urnes on, amb 7.500 vots, les forces progressistes o d’esquerres han obtingut la xifra més alta de la història democràtica a la ciutat”. Jordan ha recordat que la formació a la qual representa havia apostat des d’un inici per l’entesa de les forces d’esquerra i que així ho hagués respectat, “però no tothom pot dir el mateix”, ha soltat, tot desitjant “sort i encert” al nou govern. També ha estès la mà a tres grans pactes de ciutat: “Per l’ocupació, pel rescat social de les famílies víctimes de polítiques neoliberals i per impulsar la candidatura de Patrimoni de la Humanitat per la Unesco per a Tortosa”.

Encara més contundent en el seu rebuig al pacte d’estabilitat ha estat el nou regidor de la CUP Xavier Rodríguez, que ha lamentat que “s’haja cedit l’alcaldia a la persona que representa l’autoritarisme i la manca de polítiques socials”. A més, “Bel és un obstacle en el camí cap a la independència”, ha etzibat. Rodríguez ha posat la seua regidoria “al servei dels moviments socials” i ha anunciat que prioritzarà la lluita perquè les persones disposen dels serveis bàsics, per un canvi de gestió de les empeses municipals, per promoure una participación ciutadana real, les polítiques de dones i de suport a la pagesia i l'agroindústria, i ha demanat la retirada del monument feixista del mig del riu “actuarem amb mà oberta per a les polítiques de ciutat i amb puny de ferro contra les polítiques caciquils”, ha conclòs.

Un to ben diferent ha escollit el portaveu socialista Enric Roig apel·lant a “defugir de la crispació dels últims quatre anys” i a impulsar “valors socialistes” amb una “oposició contundent i propositiva”. Les línies roges, ha dit, seran “el benestar de les persones, l’honestedat i el servei als ciutadans”. Roig fins i tot ha acabat amb uns versos de Miguel Hernández.

Finalment, el popular Xavier Dalmau ha alertat de l’elevada abstenció que es va registrar a les municipals, a l’entorn del 40 %, i ha expressat la necessitat “de regenerar conceptes i actituds”, confiant que el que comença siga el mandat “del diàleg i l’agermanament”.