Un pacte entre ERC i el PSC desbanca CiU del Consell Comarcal del Montsià

La canareva Carme Navarro (ERC) serà la presidenta de l'ens els dos primers anys, mentre que el socialista Paco Miró ho serà els dos darrers | Els nou govern comarcal manifesta la seua preocupació per la "greu" situació econòmica del Consell

Redacció
04 de juny del 2015
Actualitzat el 05 de juny a les 15:11h
Carme Navarro (ERC) i Francesc Miró (PSC) es repartiran la presidència del Consell Comarcals els 4 propers anys.
Carme Navarro (ERC) i Francesc Miró (PSC) es repartiran la presidència del Consell Comarcals els 4 propers anys. | Sofia Cabanes

Carme Navarro (ERC), els dos primers anys, i Francesc Miró (PSC), els dos darrers, es repartiran la presidència del Consell Comarcal. Foto: Sofia Cabanes


Canvi de color polític al Consell Comarcal del Montsià. Les victòria d’ERC als municipis d’Amposta, La Ràpita, Alcanar i Godall, que l’han alçat com a força més votada a la comarca, han propiciat un acord per desbancar CiU, després de 4 anys, de la presidència de l’ens i han reeditat el pacte amb el PSC que ja els va dur a governar junts durant les legislatures 2003-2007 i 2007-2011. Ens els darrers 4 anys CiU va pactar amb el PP al consell comarcal i el rapitenc Joan Martín Masdéu n'ha estat el president fins ara.

Com en aquella ocasió, republicans i socialistes tornaran a repartir-se la presidència del consell comarcal. Els dos primers anys recaurà en la regidora d’Alcanar, Carme Navarro, que es convertirà, a més en la primera dona presidenta d’un Consell Comarcal a les Terres de l’Ebre. Navarro ha estat en la darrera legislatura regidora d'Acció Social i Ciutadania, i Ensenyament i en els passats comicis ha concorregut com a número 2 a la llista dels republicans a Alcanar.

En els dos darrers anys de legislatura la presidència recaurà en el socialista Paco Miró. Miró va ser alcalde de Godall des del 1999 i fins al darrer tram de la legislatura passada, quan va ser presentat com a cap de llista del PSC a Amposta, on ha obtingut uns discrets resultats. En la darrera legislatura també ha estat diputat provincial.

Navarro ha situat com a principals objectius del mandat “l'impuls de les polítiques d’atenció a les persones i la potenciació dels serveis oferts als municipis”. Segons ha afegit Miró, Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració Local (LRSAL) “limita molt les competències dels municipis petits i per tant és més necessari que mai estar al costat d’ells.

Una altra de les accions que ambdós partit s’han proposat emprendre és la potenciació del consell d’alcaldes “un òrgan que va ser molt poc convocat i ha tingut molt poca rellevància en la darrera legislatura”.

Els representants d’ERC i PSC han vaticinat que  este seria “un acord molt satisfactori” per a la comarca, tenint present l’experiència anterior. “Anirem units i a una, com vam fer fa 8 anys”, han afirmat.

Preocupació per la situació econòmica de l’ens

El nou govern comarcal haurà d’afrontar d’entrada, però, la “greu” situació econòmica per la qual passa l’ens. Així ho ha reconegut en la mateixa roda de premsa el portaveu comarcal socialista Joan Castor Gonell: “Hem tingut converses amb el departament d’Intervenció i sabem que la situació no és bona. Hem de començar a reconduir la situació, perquè sabem que és greu”, ha manifestat. Castor ha avançat que la situació econòmica de l’ens serà exposada als municipis al Consell d’Alcaldes “per tal que siguen conscients de quina és la realitat i prendre aquelles mesures que siguen necessàries per a reconduir esta situació”.

Sense entrar al detall sobre quines serien les xifres del deute, el portaveu socialista ha assenyalat que “hi ha hagut una molt mala gestió, sobretot per part de l’àrea de personal. Sabem que aquí hi ha un deute important en seguretat social i això serà lo primer que s’haurà de reconduir”. L’ens ha d’afrontar una sentència en contra per l’acomiadament d’un treballador, ha explicat sense donar més detalls, i a banda, “també hi ha un deute important de la Generalitat, com passa en molts municipis”. “Això ha provocat un ofegament al consell que serà el primer que haurem de solucionar”, ha manifestat.

Amb 10.155 ERC ha estat la força més votada a la comarca, però empata en nombre de consellers comarcals, 9, amb CiU, que ha obtingut 8.287 vots. Els 9 consellers comarcals d’ERC se sumaran als 5 del PSC (4.986 vots). A l’oposició també es quedarà l’únic conseller comarcal del PP (2.190 vots) i el d’ICV (1.845 vots).