El Verge de la Cinta impulsa un programa d’extracció de teixit corneal

Ja s'han produït les dues primeres donacions

Redacció
27 de maig del 2015
Actualitzat el 03 de juny a les 7:36h
Des de l'11 de maig es troba en funcionament a l'Hospital Verge de la Cinta (HTVC) un programa d'extracció corneal.  L'HTVC sempre ha participat en la detecció, la promoció i l’extracció d’òrgans, però l’extracció de teixits s’havia limitat als donants multiorgànics.
 
Actualment, atès que a Catalunya hi ha un dèficit de teixit corneal per sobre de les necessitats reals, la Unitat de Coordinació de Trasplantaments amb el suport de la direcció  de l’HTVC i  la col·laboració del Donor Center del Banc de Sang i Teixits, ha decidit potenciar la donació d'este tipus de teixit. Per aquest motiu, des del dia 11 de maig, s’hi ha posat en marxa el programa de detecció sistemàtica de donants de còrnia, i ja s’han produït els dos primers casos.
 
Este programa seguix una guia d’actuació per la qual els supervisors d’infermeria dels diferents serveis i unitats revisen tots els casos de defunció a l’hospital a fi de detectar-hi els donants potencials. En afirmatiu, es comprova si el pacient ha signat voluntats anticipades sobre este aspecte o, si no n’hi ha, es demana el consentiment a la família.
 
Quan es confirma la donació, s’activa l’equip d’extracció, format pels serveis d’Oftalmologia i Anatomia Patològica. El teixit corneal extret es remet al Donor Center del Banc de Sang i Teixits, on se centralitza l’emmagatzematge, l’anàlisi, el control de qualitat i la distribució posterior d'este teixit.