ERC s'imposa per primer cop a CiU com a força guanyadora als municipis

Els republicans són la força més votada en 20 pobles, mentre que la federació nacionalista ho és en 19 | CiU, però, es manté com a força més votada a les Terres de l'Ebre, a tan sols 2.000 vots de distància d'ERC | Els socialistes treuen els pitjors resultats en unes municipals i també es desploma el PP que passa de 32 regidors a 17 | La CUP irromp ens els 4 municipis on es presentava

Així queda el mapa dels partits guanyadors en cada població.
Així queda el mapa dels partits guanyadors en cada població. | elcrític.cat
Sofia Cabanes
27 de maig del 2015
Actualitzat el 28 de maig a les 11:48h

Fa 4 anys CiU guanyava les eleccions municipals a les Terres de l’Ebre d’una forma contundent amb 33.108 i 222 regidories de les 512 electes.  Era la força més votada en 27 dels 52 municipis ebrencs i evidenciava la primera gran caiguda del socialisme al territori, que afrontava la legislatura amb 7.000 votants menys. Semblava que ningú li hauria de fer ombra en força temps.

La tradicional hegemonia de la federació nacionalista ha quedat, però, tocada per ERC, amb qui es disputa, frec a frec, ser la força predominant a les Terres de l'Ebre. Els republicans aconsegueixen per primer cop guanyar en un total de 20 municipis i superen a CiU, que s'han quedat amb 19.

Tot i la davallada, CiU manté el lideratge en nombre de vots i regidories. Aconsegueixen el suport de 27.500  ebrencs i tindran 192 regidors, 30 menys que ara fa 4 anys. Suficient per aguantar l'embat d'ERC que passa de tenir 97 a 162 i es queda a només 1.956 vots de ser la força més votada a les Terres de l’Ebre. 

ERC també és la força més votada a la comarca del Montsià, amb una històrica majoria absoluta a Amposta, però revalida a més l'alcaldia d'Alcanar, també per majoria absoluta, i és per primer cop la força guanyadora a La Ràpita i Godall. En nombre de vots es veu superada a les altres tres comarques per CiU, però no en nombre de municipis com a força guanyadora. ERC s'imposa en 8 municipis dels 14 municipis de la Ribera d'Ebre i també passa per davant de CiU al Baix Ebre, on guanya en 6 municipis (CiU en 4 i PSC en 4). Mentre que la federació nacionalista, amb la desfeta de la UPTA, manté el seu lideratge a la Terra Alta com a força més votada en 6 pobles.

El pitjor resultat en unes municipals
Mentre uns es disputen l'hegemonia, a l'altra cara de la moneda es troba el PSC. Els diumenge són els pitjors resultats dels socialistes en unes eleccions locals. Caldria remuntar-se als primers comicis municipals de 1979, on van traure 12.068 vots (un 15% de les paperetes) per trobar un resultat comparable.  Els PSC i les sigles associades a la marca Candidatura de Progrés van sumar este diumenge totes juntes 12.413 vots, només 345 vots més que en aquelles primeres municipals, però esta vegada el percentatge de les paperetes que sumaran al PSC és menor, un 14,63%. La sagnant crisi interna al partit, amb la marxa de militants, de peces polítiques clau i la pèrdua de candidatures ha acabat desbancant un partit acostumat a trepitjar-li els talons a CiU als pobles i aconseguir alcaldies referents al territori, -com les de Tortosa i la Ràpita-, a ser la tercera força.

Camuflada per la davallada socialista, queda la patacada del PP. Que perd en estos comicis 2.991 vots(es queda amb 4.735) i passa de 32 regidors a 17. Especialment sensible ha sigut la caiguda a la Ràpita, on els vots recollits en la passada legislatura pel seu líder (751) ara han sumat a la llista del partit local Més Ràpita, mentre que la nova cara dels populars a la Ràpita, Elisabeth Sancho, s’ha quedat fora del consistori (amb 251 vots) i deixa el PP sense representació. Una altra caiguda significativa del PP s’ha viscut a l’Ametlla de Mar, on també es va viure una fuga dels seus líders. Aquí han passat de 660 vots el 2011 a 127 el passat 24 M. Mentre que a la Sénia, on la passada legislatura van obtenir un resultat record, ara han perdut la meitat de vots.

La crescuda d’ERC també ha deixat en un segon pla la d’ICV, que li ha sortit bé l’aposta per conformar candidatures de coalició, com la de Tortosa, i apostar per marques blanques a la Sénia i a la Terra Alta. Així les marques dels ecosocialistes han esdevingut la força guanyadora a la Sénia, Pinell de Brai i Corbera d’Ebre. ICV passa de 7 regidors a 24 i obté 4.943 vots (2.079 més que en els passats comicis municipals).

També especialment rellevant ha estat la irrupció de les CUP, que han aconseguit entrar en tots els consistoris on es presentaven (Tortosa, Ulldecona, Deltebre i Alcanar) amb un regidor i sumen 2.200 vots a tot el territori.

Els partits independents han esdevingut la primera força en dos pobles. A Ascó (Independents per Ascó -FIC) i Bot (Agrupació d'electors Alternativa per Bot).