La gestió de les naus de Lear encén els ànims entre els candidats de Roquetes

El sobrecost de les piscines i l'endeutament municipals, altres temes 'calents' en el debat entre cinc caps de llista del municipi

Redacció
02 de maig del 2015
Actualitzat el 23 de maig a les 9:37h
Un moment del debat entre cinc dels set candidats a l'alcaldia de Roquetes.
Un moment del debat entre cinc dels set candidats a l'alcaldia de Roquetes.

Set candidatures, una més que fa quatre anys, concorreran a les eleccions municipals de Roquetes, on ERC aspira a encadenar el seu tercer mandat, després que el 2007 pugés al govern després de 24 anys d’alcaldia socialista. Este canvi de color polític es va propiciar amb un pacte entre ERC, CiU, independents (EBIN) i l’exregidora del PP, dixant a l’oposició al PSC tot i ser la força més votada. En els comicis del 2011, però, ja va ser ERC la força amb més suport, mentre que els socialistes van patir una forta davallada. Els republicans (5 regidors) han governat amb CiU (2) este mandat. A l’oposició han estat 3 regidors socialistes, 2 de PxC i un del PP.

Este 2015, només tres caps de llista repetixen (ERC, PP i PxC) respecte a les últimes municipals. Les opcions polítiques les encapçalen ERC (Paco Gas), CiU (Josep Codorniu), PSC (Pere Romagosa), PP (Joaquín Llopis),  PxC (Ramón Martí), Entesa i Progrés per Roquetes (Francisco José Bertomeu), i Roquetencs tots Units (Rosa Maria Sebastià). Els cinc candidats amb representació municipal actualment (tots excepte Entesa i Progrés per Roquetes i Roquetencs tots Units) es van bolcar este dijous en un exaltat debat a Canal Terres de l’Ebre, en el que la gestió de les naus sense activitat després del tancament de la Lear, el sobrecost de les piscines i l’endeutament municipal van crispar els ànims dels caps de llista.

El primer en posar sobre la taula la qüestió de l’elevat endeutament municipal, que “frega la línia vermella del màxim permès”, va advertir, va ser el candidat popular Joaquim Llopis, que va expressar la seua “preocupació per les xifres”. L’alcalde i candidat republicà Paco Gas va afirmar que el govern no se n’ha amagat mai de la situació econòmica difícil que travessa el Consistori, però va explicar que l’any 2007 l’Ajuntament devia més d’onze milions d’euros, (4 milions de deute viu i gairebé 7 de la construcció de la piscina coberta), i malgrat “la conjuntura desfavorable”, des d’aleshores s’ha aconseguit reduir l’endeutament en 2,6 milions, de manera que en estos moments se situa en 8,5 milions. Gas va recordar, amb tot, el llastre que implica per a les arques municipals qüestions com ara haver d’afrontar els impagaments, que va xifrar en 696.000 euros el 2014, i també va apel·lar al sobrecost de les piscines cobertes: “L’Ajuntament paga cada dia 1000 euros per esta obra, que és una hipoteca ara i per als governs que vindran, perquè hem de recordar que no s’acabarà de pagar fins al 2028”, va destacar. L’argument no va convèncer el cap de llista del PP: “No es pot viure tota la vida de la ruïna de les piscines cobertes, no cal parlar-ne tots els dies del cost, ja ho sabem tots, així que o canviem de gestió o canviem d’alcalde”, va etzibar.

El to, però , va anar pujant sobretot en plantejar-se la qüestió de la gestió de la compra-venda de les naus i la urbanització adjacent a l’extinta factoria Lear després del tancament de portes fa cinc anys. Especialment crispat va ser el debat quan el candidat socialista va insinuar que el convergent, que ha estat al govern municipal en la legislatura que acaba, va mostrar poc interès en la venda de les naus en un cas on ell havia intervingut personalment. Concretament, va explicar que va parlar diverses vegades amb Codorniu perquè l’empresa on treballava estava interessada a comprar les naus “però ell no estava mai disponible, i quan per fi ho va estar, el meu gerent li va dir que ara ell no, i lamentablement no va poder ser”, va afirmar. “Faltar a la veritat davant la càmera no és oportú. Jo en cap moment vaig dir que no podia, hi ha hagut moltes empreses interessades i he anat on ha convingut i he atès tothom, així que això no ho diga”, va respondre molest Codorniu. “És la seua paraula contra la meua, però li dic la veritat. Sanseacabó, no passa res”, va concloure de nou el socialista.

El popular també va intervindre en l’encès debat: “Lear és el conte de la lletera. Primer uns holandesos que hi havien de fabricar cases de fusta havien de pagar el 5% de la compra però això nova arribar mai, un fiasco, i han anat passant els dies, i ara ha calgut requalificar i condicionar els terrenys adjacents, mentre l’empresa ens ha estat xulejant i prenent el pèl, tot una llàstima”, va dir. “Això de la Lear de moment només ha portat despeses, de negoci cap, igual com les piscines “, va afegir el candidat de PxC, Ramon Martí. Codorniu, davant estes critiques, com també Gas, van recordar que Lar no disposava de llicència d’activitat, estava ubicada en sòl urbà, i mantenia una situació “del tot irregular” que s’ha hagut de regularitzar per poder procedir a una venda en el futur. “L’adequació urbanística s’havia de fer i ara cal fer obres als terrenys, però com l’ajuntament no té capacitat econòmica per afrontar el cost de 500.000 euros, les farem quan es venguen les instal·lacions i si no s’han venut és perquè no s’ha pogut”, va argumentar Gas.

PROPOSTES

Pere Romagosa (PSC). Rebaixar un 50% el salari dels càrrecs públics. Un pla de xoc contra l’atur bonificant i subvencionant les empreses i autònoms que s’ubiquen a Roquetes, i subvencionar-les amb 500 euros si contracten operaris a l’atur. Un pla de dinamització del comerç i portar indústria. Impulsar escoles taller d’arts i oficis “per arranjar coses necessàries al poble”. Crear un consell municipal de Cultura i de l’Esport. Promocionar premis de pintura i literatura i també un premi musical.

Josep Codorniu (CiU). Promocionar la marca Roquetes “com a imatge de tradició i cultura i saber fer territori utilitzant esdeveniments que causen ressò per promocionar el comerç”. Promoció turística enfocada a la via verda, l’Observatori de l’Ebre els Ports per atreure turisme de família i esport. Obrir l’ajuntament al ciutadà utilitzant les noves tecnologies i demostrar més transparència. Elaborar una ordenança de participació ciutadana per consultar obres a la ciutadania.

Ramon Martí (PxC). Fomentar la participació ciutadana. Reparar els camins rurals. Eliminar les banques de les rames que donen als camins parlant primer amb els propietaris de les finques. Major control dels solars públics abandonats i també per evitar els excrements d’animals als carrers i els vehicles mal estacionats. Arranjar els carrers i millorar les bandes sonores.

Joaquim Llopis (PP). “Els carrers s’han d’arreglar quan fa falta, no quan venen eleccions, com passa a tot arreu”. Més cura amb els contenidors de la brossa, sobretot als disseminats, “que fan fàstic”, castigant a aquell qui embruta. El CAP s’ha d’acabar en 18 mesos. El camp de futbol és “tercermundista”, cal arrenglar-lo i potenciar tots els esports. Rebaixar un 20% l’IBI, brossa... Tornar el 50% d’ajuts a les entitats. Ajuts per a les petites i mitjanes empreses. Defensar els bous, fer una escola bressol pública i més control policial.

Paco Gas (ERC). Programa amb 50 propostes “assumibles”, entre les quals, una inversió de  700.000 euros per a la urbanització i obres als nuclis urbans de Roquetes i la Raval de Crist, a través del PUOSC. Impulsar aquelles obres que no s’han pogut fer per falta de finançament. L’any 2017 el PGOU complix 15 anys, i “ha quedat desfasat i cal fer-ne la revisió, però mentrestant calen modificacions puntuals”. Incrementar l’atenció social, per exemple creant una xarxa de pisos de lloguer social que ara són propietat dels bancs.