ERC titlla de «chiringuito» l'ens sanitari propi de l'Ebre proposat per Sancho

La proposta del dirigent de Salut també ha rebut les crítiques del convergent Ferran Bel

Redacció
21 d'abril del 2015
Actualitzat a les 20:45h
El president de la Federació de l’Ebre d’Esquerra, Gervasi Aspa, ha mostrat la seva “sorpresa” davant de la proposta del secretari de Participació Local i Social del Departament de Salut, Francesc Sancho, sobre la necessitat de crear un ens de gestió de l’àmbit sanitari a les Terres de l’Ebre. Segons Aspa, “no ens agrada este estil de governar del Conseller Ruíz i de Sancho, lluny de la transparència i el sentit democràtic, intentant impulsar canvis en el sistema sanitari del país mancats de consens polític, professional i territorial".

Aspa ha recordat la denúncia que va fer Esquerra pel tancament d’alguns serveis d’urgència d’atenció primària, quiròfans i llits d’hospital a les Terres de l’Ebre, així com la recentralització de la gestió del sistema i també de prestacions. “Els mateixos que han fet esta recentralització sanitària de l’Ebre en benefici de Reus i Tarragona, i una  retallada de serveis sense precedents, ara ens proposen un ‘xiringuito’ que no sembla buscar el benefici general i sí, en canvi, una possible privatització del sistema amb l’excusa d’una territorialitat en la qual no han cregut mai”, ha dit Aspa.

El president republicà ha afirmat que “Esquerra no acceptarem cap ens o consorci que supose privatitzar la sanitat pública a les Terres de l’Ebre i, per tant, rebutgem la proposta que planteja CiU”.

Aspa ha lamentat “esta manera de fer política del rumor i de buscar la imposició per la via dels fets consumats”, i ha afirmat que “A Esquerra pensem que, amb voluntat política, diàleg social i adaptant l’Institut Català de la Salut, es pot donar més capacitat de decisió i organització a les Terres de l’Ebre en l’àmbit de salut de la que tenim ara per ara”. Tot seguit, ha afegit: “Volem que la sanitat de les Terres de l’Ebre tinga la màxima capacitat de decisió i organització, però no ‘xiringuitos’ com el que proposa Sancho”.

El representant republicà, després de recordar la reducció del servei d’ambulància de 24 h a Alcanar i Sant Jaume d’Enveja, ha demanat a CiU “que pose solucions a problemes reals, com per exemple l’aglomeració que patixen les urgències de l’Hospital Verge de la Cinta i les llistes d’espera. També que es reobren els llits tancats, que es pose a disposició un especialista en reumatologia tots els dies laborables i que es dote d’una plaça més de cardiologia’. Aspa, per acabar, ha advertit CiU “que deixe d’especular amb futuribles ens què només pretenen i tenen per objectiu la privatització de la sanitat pública”.

Crítiques de Bel a Sancho
De fet, la proposta de Sancho s’ha endut crítiques fins i tot des del propi partit, CiU. L’alcalde de Tortosa, Ferran Bel, va titllar ahir “d’imprudents i inconvenients” les declaracions del seu company de partit. Segons Bel, al final de la legislatura i davant d’un cicle electoral, no és el moment de llençar una proposta no consensuada, en la que no s’ha tingut en compte el món local, molt especialment sense tindre en compte l’Ajuntament de Tortosa.  Bel es va mostrar partidari de fer “alguna cosa” a partir del consens, però que en cap cas creu que això haja de passar pels dirigents que actualment hi ha al departament de Salut.