Alliberada al Delta un exemplar de tortuga marina amenaçada d'extinció

L'animal havia quedat enganxat a un fil de pesca esportiva al Port de Mataró

Redacció
01 d'abril del 2015
Actualitzat a les 18:42h
L'exemplar de tortuga que ha estat alliberada a la badia dels Alfacs este matí.
L'exemplar de tortuga que ha estat alliberada a la badia dels Alfacs este matí. | departament de Medi Ambient

La Xarxa de Rescat de Fauna Marina del Departament d'Agricultura, ha alliberat este matí un exemplar juvenil de tortuga babaua (Caretta caretta) al Parc Natural del Delta de l’Ebre. L'animal, de 5,400 kg de pes i 34,5 centímetres del cap fins a la cua, es va rescatar a Mataró el dia 3 de febrer passat i avui ha tornat al mar, a la badia dels Alfacs, després d'un procés per recuperar-se.

El Centre de Control del Port de Mataró va avisar que feia dos dies que es veia una tortuga dins el port, sempre per la mateixa zona. L'equip de resposta ràpida de la Xarxa de Rescat de Fauna Marina, format pels Agents Rurals i personal tècnic del Servei de Biodiversitat i Protecció dels Animals del Departament, es va desplaçar fins al lloc, on van localitzar l'animal i el van poder recollir. En el moment de retirar-la de l'aigua, van veure que la tortuga tenia un fil de pesca esportiva al voltant del coll i enganxat al fons, de manera que no es podia alliberar ni menjar. Atès que aquells dies feia molt fred i es desconeixia quant temps portava enganxada, es va decidir traslladar-la al centre de recuperació de fauna marina del CRAM per a la seua recuperació. En l'exploració es va veure que la tortuga tenia una gran quantitat de material no orgànic als intestins, per la qual cosa va quedar en observació. Durant estes setmanes ha rebut tractament conservatiu a base de vitamines i antibiòtic i ha anat expulsant restes de fustes i plàstics.

L'alliberament d'avui s'ha fet a la badia dels Alfacs, dins el Parc Natural del Delta de l'Ebre, aprofitant que és una zona coneguda d'hivernada d'esta espècie i que en esta època de l'any està tranquil·la. D'esta manera, l'animal es podrà adaptar progressivament al retorn al mar.
 
És important recordar que s'han de recollir totes les deixalles que generem, ja que les tortugues poden confondre els plàstics que troben surant i empassar-se'ls pensant que són meduses o altres aliments. Estos plàstics, no digeribles, s'acumulen als intestins i poden arribar a produir una obstrucció intestinal i la mort. En cas que trobeu un animal encallat a la platja, sobretot no el toqueu i aviseu al telèfon d’emergències de Catalunya (112) per tal de poder donar-li l’assistència adequada.