SEO/BirdLife organitza un taller sobre la Xarxa Natura 2000 al Delta de l'Ebre

Tindrà lloc a l'Aula de Natura del Parc Natural este dissabte 28 de març

Redacció
27 de març del 2015
Actualitzat a les 17:51h
Imatge de la finca Riet Vell, al delta de l'Ebre.
Imatge de la finca Riet Vell, al delta de l'Ebre. | (via @rietvell)

L’entitat conservacionista SEO/BirdLife organitza este dissabte 28 de març al delta de l’Ebre un taller d'informació i debat sobre la Xarxa Natura 2000 i la seva posada en marxa a Catalunya. “L'objectiu del taller és millorar el coneixement entre els agricultors i altres sectors que desenvolupen les seves activitats productives en espais de la Xarxa Natura 2000, sobre com s'han definit estos espais i quines implicacions tenen per a la població de la zona”, segons explica l’entitat en una nota de premsa. A més, el taller pretén ser un espai de debat on es recullen les aportacions locals de cara a propostes de futur. Esta activitat tindrà lloc a l’Aula de Natura del parc natural del Delta de l’Ebre a partir de les 10.00 hores.

Els espais de la Xarxa Natura 2000 a Catalunya encara no compten amb els seus corresponents plans de gestió, a pesar que ja ha finalitzat el termini concedit per la Unió Europea per a la seua aprovació. En estos espais es desenvolupen activitats agropecuàries que estan estretament vinculades amb el manteniment dels seus valors naturals, per les quals comptar amb un pla de gestió vigent obriria les portes a diferents tipus de finançament procedent de la UE, i proporcionaria un marc jurídic estable en el qual desenvolupar la seua activitat. En el cas del Delta de l'Ebre, el protagonisme és per als arrossars, que juguen un paper indispensable com a hàbitat per a moltes aus aquàtiques.

Xarxa Natura 2000
La Xarxa Natura 2000 és la xarxa d'espais protegits més important del món declarada per la Comissió Europea a l'empara de les Directives d'Hàbitats i d'Aus. A Espanya, el 30% del territori pertany a aquesta xarxa. La característica principal de moltes d'aquestes zones és el seu elevat grau d'interrelació amb activitats com l'agricultura, la ramaderia o la caça, que en molts casos, a més, són responsables de la conservació dels valors naturals que van portar a la protecció d'aquests espais.

Plans de gestió
És vital el paper dels plans de gestió, instruments que definixen els objectius de conservació dels llocs i les mesures per aconseguir-los. És necessari dotar als plans amb un pressupost específic per al seu finançament, que pot ser a càrrec dels diferents fons europeus (fons estructurals i LIFE+, principalment) així com de recursos de l’administració autonòmica i estatal, tots els mínimament utilitzats fins ara.

Entre estos fons, el FEADER, que finança la programació de desenvolupament rural en el marc de la PAC, és especialment rellevant ja que contempla diverses mesures que poden contribuir a la gestió de la Xarxa Natura 2000 i al suport d'una activitat econòmica compatible en estos espais.