La pluja acumula 330 litres al Port, fa créixer rius i rieres i s'acompanya de calamarsa en alguns punts

Redacció
21 de març del 2015
Actualitzat el 22 de març a la 13:05h
Calamarsa acumulada des d'anit en alguns punts.
Calamarsa acumulada des d'anit en alguns punts. | Sergi Aznar

ACTUALITZACIÓ DIUMENGE 13.00 hores: Granissada i 330 litres al Port
L’episodi de pluges que va començar divendres ha anat acompanyat de granissades en alguns punts durant la passada nit i matinada, tal i com demostra la fotografia superior, entre la Ràpita i Alcanar, on este matí encara es conserven acumulacions de calamarsa. La pluja ha continuat caient al Port, on a hores d’ara són ja 330 els litres per metre quadrat acumulats des de divendres. A Benissanet porten acumulats 93 litres, i a Ampota 98. Este matí també s’han produit xàfecs puntuals, i per exemple al perelló han caigut 27 litres en mitja hora.

Les pluges acumulades han fet créixer els nivells dels rius, especialment a les demarcacions de Girona i les Terres de l'Ebre. Els nivells elevats dels rius han provocat que salten per damunt de camins i carreteres en alguns punts,com el Canaleta a Bot, i el desbordament de zones agrícoles puntuals i d’alguns serveis a l'exterior de nuclis urbans. Protecció Civil seguix recomanant extremar la prudència, en general, a prop dels rius i rieres de tot el quadrant nord-est.

Tal com mostren les fotografies que alguns ciutadans han penjat a les xarxes socials, l’embassament de la Sénia està desembassant aigua, i algunes parcel·les del delta estan plenes com si ja s’hagués soltat l’aigua per plantar-hi arròs.

Fort onatge per la llevantada al llarg del litoral.. Foto: Sílvia Berbís
 

INFORMACIÓ DISSABTE 19:30 hores: La primavera comença amb llevantada
La primavera ha començat amb una forta llevantada i precipitacions generoses de pluja a les Terres de l’Ebre. Onades de fins a 2,5 metres d’alçada al llarg del litoral i acumulacions de pluja que ja superen els 255 litres/ m2 en dos dies al Port són alguns dels registres del canvi d’estació. A Horta de Sant Joan la pluja acumulada és de 105 litres, a Ulldecona, 90 litres i a Mas de Barberans, 85.

Encara per demà diumenge  s'esperen pluges disperses a qualsevol punt de Catalunya, si bé entre mig matí i mitja tarda seran menys probables a la meitat est del país. Segons el Servei Meteorològic de Catalunya, en tot l'episodi de pluja es podran superar els 300 litres al massís del Port.

Proteccio Civil ha alertat de l’increment cabal del rius i rieres a les Terres de l’Ebre, com el riu Algars, a Horta Sant Joan (111m3/s), per la qual cosa demana molta precaució accessos llera i punts baixos.