Dos noves zones humides depuren les aigües del Delta de l'Ebre

Acuamed obre al públic 'Illa de Mar' i l''Embut'

Redacció
18 de març del 2015
Actualitzat el 19 de març a les 9:47h
Vista aèria de l'Encanyissada, un dels espais beneficiats.
Vista aèria de l'Encanyissada, un dels espais beneficiats. | Sergi Aznar
 
La Societat Estatal d'Aigües de les Conques Mediterrànies, Acuamed, dependent del Ministeri d'Agricultura, ha obert avui al públic, coincidint amb la celebració esta setmana del Dia Mundial de l'Aigua, dos nous aiguamolls creats al Delta de l'Ebre per este organisme. Es tracta de la zona humida de l'Embut, al terme municipal d'Amposta i el d'Illa de Mar, a Deltebre.

Els aiguamolls de depuració utilitzen els seus propis sistemes de vegetació aquàtica i els microorganismes associats als mateixos per eliminar els contaminants de l'aigua. Estos sistemes de tractament es denominen "tous" per utilitzar processos naturals i ambientalment sostenibles. Tot i que no tenen tanta eficàcia com els tractaments tradicionals de depuració d'aigua, el seu avantatge és que permeten la creació d'espais de gran valor ecològic, restaurant zones de gran potencial per a l'establiment de fauna i permetent la seua integració dins d'itineraris de visita, de manera que es fomenta l'activitat lúdica i educativa a la zona del Parc Natural.

Amb estos aiguamolls s'aconseguix així millorar sensiblement la qualitat de les aigües que s'aboquen a les llacunes i badies del Delta. Es tracta d'aigües procedents del riu i que són utilitzades en el cultiu extensiu de l'arròs, procés durant el qual incorporen un conjunt d'elements contaminants (nutrients, matèria en suspensió, plaguicides, etc.), que afecten els ecosistemes naturals existents'aiguamoll de depuració de "l'Embut", construït per Acuamed, s'encarrega de millorar la qualitat de l'aigua circulant pels desguassos de l'Ala i Gossos, abans del seu abocament a la llacuna de l'Encanyissada i la seua sortida definitiva a la badia dels Alfacs. Es troba al terme municipal d'Amposta i part dels seus terrenys estan inclosos dins la Xarxa Natura 2000.

Quant a l'aiguamoll d'Illa de Mar, tracta l'aigua circulant pel desguàs d'Illa de Mar, abans del seu abocament final a la badia del Fangar. Està situat a Deltebre i part dels seus terrenys estan inclosos dins del Parc Natural del Delta de l'Ebre, així com del PEIN Delta de l'Ebre i de la xarxa Natura 2000.

Tots dos espais, de gran riquesa faunística, estan dotats amb panells explicatius, zones d'observació d'aus, un mirador i així com amb àrees d'esbarjo i motes transitables per a ús exclusiu de vianants i bicicletes.

A l'acte d'inauguració, celebrat avui, han assistit, entre altres, els directors dels serveis territorials de les Terres de l'Ebre, així com l'alcalde de Deltebre, José Emilio Bertomeu, membres de la corporació municipal d'Amposta i la gerent de Medi Ambient d'Acuamed., Encarna González, a més de diversos agents del territori.