Alcanar reclama una solució al govern català sobre els bous a la mar de Les Cases

ERC demana a CiU que «deixe de fer electoralisme partidista amb els bous»

Sílvia Berbís
11 de març del 2015
Actualitzat a les 20:24h
Els representants republicans, en la roda de premsa d'avui sobre els bous a Tortosa.
Els representants republicans, en la roda de premsa d'avui sobre els bous a Tortosa. | Sílvia Berbís

“Després de veure com CiU està fent política partidista dels bous, em toca sortir a parlar-ne”. D’esta manera ha començat la seua intervenció la regidora de Festes d’Alcanar, Mercè Fischer, en la roda de premsa organitzada per la Federació de l’Ebre d’Esquerra per denunciar el que considera un intent de CiU de fer un ús partidista electoralista dels bous tradicionals de les Terres de l’Ebre. ERC ha donat la volta a les recriminacions de CiU per no haver permès tirar endavant, apunten els convergents, la votació al Parlament per blindar les temptes amb públic d’Alfara de Carles. Segons els republicans, “és al Govern de CiU, a qui toca solucionar este  problema, i no ho ha fet”, ha apuntat el president de la Federació d’Esquerra, Gervasi Aspa. Però a més, avui han exposat la problemàtica amb què es troba Alcanar –i també a l’Ampolla-, per l'expedient sancionador obert pels serveis territorials de Jocs i Espectacles arran de la celebració de bous a la mar a Les Cases. L'Ajuntament en demana solucions per seguir-los organitzant.

“Els bous de les Cases estan en perill perquè el Govern de la Generalitat no en reconeix la tradicionalitat, malgrat que tenen una antiguitat de més de 35 anys”, ha denunciat la regidora de Festes d’Alcanar, Mercè Fischer. Segons la regidora, “no entenem com el Govern haja obert un expedient sancionador per celebrar els bous de les Cases, al mateix recinte portuari que sempre s’han fet”. Este expedient pot acabar en una sanció de 600 euros a l’Ajuntament, però en el cas de tornar-los a celebrar com és tradicional, la sanció econòmica, per reincidència, pot augmentar a 60.000 euros com a mínim i una inhabilitació de dos anys per a l’organitzador, és a dir, l’alcalde i els regidors del Govern d’Alcanar. Per a Fischer, “el problema és molt greu, perquè s’estan posant en perill tant les festes dels bous de les Cases com la setmana de bous a les Festes de maig d’Alcanar”.

La regidora ha demanat al Govern “solucions ràpides i eficaces”, i ha instat el delegat del Govern a l’Ebre, Xavier Pallarès, a que “presente una solució que ens autoritze a seguir fent bous a les Cases d’Alcanar sense patir cap sanció”. Precisament este vespre està prevista una reunió entre la delegació del Govern, penyes i Ajuntaments, per abordar tot allò referent a la propera temporada de bous a les Terres de l'Ebre.

Cal recordar que la Generalitat ha obert l'expedient als bous a la mar de Les Cases, i també de l'Ampolla, arran una denúncia de l'entitat animalista Actyma, que la considera com una modalitat "fraudulenta" després de la sentència sobre el cas de l'Ampolla del jutjat Contenciós Administratiu 1 de Tarragona que obligava el Govern a incoar expedient sancionador.

Ús partidista
“Demano a CiU que deixe de fer una utilització partidista electoralista del tema dels bous i de les nostres tradicions”, ha afirmat Gervasi Aspa, en referència al cas de les temptes d’Alfara, tot assegurant que el seu partit sempre ha defensat regular-les. En este sentit ha recordat que el Parlament, el 4 de juny, va aprovar una resolució que demanava al Govern que “regulés amb urgència, mitjançant decret del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, o com estime oportú, les actuacions pròpies de les explotacions ramaderes de bestiar boví brau”. Aspa ha afirmat que “és al Govern de CiU, a qui toca solucionar este problema, i no ho ha fet, per això li demanem que governe i porte a la pràctica esta resolució que va aprovar el Parlament”. Segons Aspa, amb l’esmena que finalment CiU va retirar –tampoc es va aprovar la que va presentar  el PSC, d’idèntic contingut- “s’intentava transformar un problema local, d'Alfara de Carles, en un debat de caràcter nacional sobre el tema taurí, utilitzant un procediment poc correcte i amb una esmena presentada per CiU i PSC que no esmentava el cas concret d'Alfara, sinó que obria la possibilitat de fer temptes per tot Catalunya”.

Aspa també ha demanat al president de l’Associació de Penyes, “que deixe de banda les seues afinitats polítiques particulars” i considera l’anunciada manifestació d’abans de les eleccions municipals a Amposta com un exemple de partidisme electoralista. El president republicà ha proposat “retornar al consens territorial i l’esperit que l’any 2010 va fer possible regularitzar els bous tradicionals, treballant amb unitat, diàleg i transparència, sense fer-ne partidisme polític”.

Per la seua banda, Dani Andreu, alcalde de l’Aldea i portaveu del grup d’Esquerra al Consell Comarcal del Baix Ebre, ha afirmat que: “Algú ha pegat una puntada de peu al fem, amb una jugada que no té res a veure amb els nostres bous, les nostres tradicions ni allò que hem de defensar tots”, en referència a l'esmena retirada, i ha afegit que CiU no podia emparar-se, a l'hora de retirar-la, amb el pacte amb ERC. “Esquerra ja va manifestar que hi havia llibertat de votació i no s’estava subjecte a cap pacte”, ha insistit. Andreu també ha qualificat de “maniobra electoralista” que el Consell Comarcal del Baix Ebre convoqués una roda de premsa sobre les temptes d’Alfara sense la presència de tots els partits que poques setmanes enrere havien aprovat per unanimitat una moció que les defensava, i entre els quals hi havia Esquerra.”No podem admetre que s’enganye un col·lectiu molt sensible que es mou pel cor i estima a la tradició a les Terres de l’Ebre”, ha etzibat.