L'Observatori de l'Ebre alberga una estació pionera per enregistrar meteors

Consta de dos càmeres de vídeo-detecció | És la primera de la província de Tarragona i la quarta de tot Catalunya de la Xarxa d'Investigació sobre Bòlids i Meteorits

Sílvia Berbís
18 de febrer del 2015
Actualitzat el 19 de febrer a les 12:27h
L'Observatori de l'Ebre, a Roquetes, alberga l'estació que enregistra meteors.
L'Observatori de l'Ebre, a Roquetes, alberga l'estació que enregistra meteors. | Observatori de l'Ebre

L'Observatori de l'Ebre alberga la primera estació de vídeo-detecció de meteors de la província de Tarragona, i la quarta de tot Catalunya, integrada a la ‘Xarxa d’Investigació sobre bòlids i meteorits’, un projecte d'investigació que estudia la matèria interplanetària a Espanya. L’equipament instal·lat a l’Observatori, a iniciativa de l’Institut de Ciències de l’Espai, consta de dos càmeres i permet un monitoratge continu dels esdeveniments meteòrics més destacats, tant diürns com nocturns, en un radi aproximat d’uns 250 quilòmetres.

Una de les càmeres observa el cel en direcció sud-oest, de manera que registra l'interior de la Comunitat Valenciana i el centre peninsular, mentre que l’altra s’adreça cap al nord i resulta especialment estratègica per als investigadors. “La primera, precisament degut a l’enfoc directe del sol durant unes hores al dia, ha de quedar no operativa al migdia, mentre que l’enfocada cap al nord, pel fet de poder evitar el trànsit del sol, pot donar cobertura a tots els objectes que sobrevolen el cel d'Aragó i Catalunya les 24 hores al dia i els 7 dies de la setmana”, segons ha explicat a aguaita.cat la científica investigadora de l’Observatori Estefania Blanch.

Així, les dos càmeres empren un complex programari que permet la detecció del moviment característic dels meteors en el firmament i, quan això passa, enregistren les imatges. Des de la seua instal·lació en fase de proves l’agost passat, l’estació ha enregistrat un total de 17 bòlids brillants (estels fugaços amb una brillantor semblant o superior al planeta Venus, produïts per partícules amb una massa variable, des de de poc més d'un gram fins a milers de tones). Una de les càmeres va enregistrar el passat 10 de febrer el primer bòlid brillant diürn, és a dir, captat a ple dia. En este enllaç, i també tot seguit, podeu observar el vídeo registrat per l’estació (fixeu-vos detingudament a l'esquerra de la imatge, on es pot notar la fragmentació progressiva del meteor a mesura que penetra en l'atmosfera terrestre):



Enregistrar i analitzar la caiguda permet determinar les trajectòries atmosfèriques i òrbites d'algun d'ells i, eventualment, ajuda a localitzar els meteorits, com s'anomenen un cop han caigut a terra, que informen dels processos de formació d'asteroides, cometes i planetes. Com que procedixen d'altres cossos del Sistema Solar, el seu estudi és extraordinàriament valuós. 

“L'engegada d'esta nova estació implica un nou impuls a l'estudi racional del fenomen meteòric al nostre país desenvolupat per la Xarxa i incrementa la cobertura de grans caigudes meteorítiques en una zona tan poblada com Catalunya, permetent d'esta manera reconstruir la trajectòria i òrbites de grans boles de foc de forma precisa, la qual cosa permetrà determinar amb major precisió el punt de caiguda de meteorits”, explica la Xarxa d’Investigació sobre Bòlids i Meteorits. En este sentit, Blanch apunta que “una de les qüestions que interessen és intentar trobar els meteorits que cauen perquè permeten estudiar com està format el sistema solar”, comenta Blanch.

Altres tres estacions catalanes similars porten diversos anys sent operades des de la província de Barcelona sota la direcció i explotació científica del CSIC-IEEC.

Taller de seguiment de meteors i satèl·lits

L’Observatori de l’Ebre organitza per a este dissabte 21 de febrer i en col·laboració amb Radio Club la Salle, un taller per mostrar el món de les radiocomunicacions des d’un vessant molt pràctic: es farà seguiment de meteors i de satèl·lits amb una antena construïda pels assistents.
 
El curs serà impartit per professors amb una llarga experiència docent i va dirigit a tots els públics, especialment, als docents, per a que puguen aplicar estos coneixements a la seua aula. També va dirigit a estudiants de secundària i a aficionats de l’astronomia i la radioafició. Trobareu aquí tota la informació.