Desmantellada la xarxa d'explotació laboral amb ramificacions a l'Ebre

L'operatiu acaba amb 6 detinguts | Es van dur a terme escorcolls a Ulldecona i Móra d'Ebre

Redacció
06 de febrer del 2015
Actualitzat el 08 de febrer a les 10:01h
990_1423234606video_mossos
990_1423234606video_mossos | Mossos d'Esquadra
Un ampli dispositiu dels Mossos d'Esquadra en diverses poblacions de Catalunya contra una presumpta xarxa d'explotació laboral xinesa va tindre el 26 de gener passat Ulldecona i Móra d'Ebre com a seu de diversos dels escorcolls efectuats en comerços i restaurants.

egons ha informat avui la Divisió d’Investigació Criminal dels Mossos d’Esquadra, entre els dies 26 i 30 de gener van ser detingudes 6 persones, d’edats compreses entre els 30 i els 38 anys, tots de nacionalitat xinesa, pels delictes de pertinença a organització criminal, delictes contra els drets dels treballadors, falsedat documental, coaccions i blanqueig de capitals. L’operació, anomenada PIN-SU, s’ha portat a terme mitjançant un equip conjunt amb Inspecció de Treball de Catalunya i sota la tutela del Jutjat de Primera Instància i Instrucció número 2 de Vic. Amb estes detencions s’ha desmantellat una organització criminal assentada a la comarca d’Osona dedicada a l’explotació laboral, integrada per ciutadans de nacionalitat xinesa.

Els investigadors van acreditar que les víctimes es veien obligades a satisfer una suma elevada de diners (fins a 16.000 €, en alguns casos), que es podia avançar parcialment en origen, per poder accedir a un lloc de feina a les empreses. Un cop a Catalunya se les contractava, se’ls falsejaven o ocultaven les condicions laborals i se’ls imposava l’obligació de retornar la resta del deute a partir de deduccions en la seua nòmina. L’investigat i la seua trama també decidien lliurement les retribucions que estes persones acabaven percebent d’estes empreses. D’esta manera, els treballadors en moltes ocasions desconeixen quines eren les seues retribucions ni els seus drets laborals. En alguns casos fins i tot els obligaven a treballar malgrat evidenciar diversos problemes de salut.

Per completar l’explotació econòmica els investigats disposaven d’una gran quantitat de pisos amb una doble finalitat: d’una banda, hi allotjaven els treballadors i, de l’altra, els facilitaven un altre dels requisits per a la regularització –a banda dels contractes laborals–, com és l’acreditació de residència al país. Les víctimes eren principalment treballadors d’origen xinès, però també s’ha descobert que els investigats havien estès la seua activitat a treballadors de nacionalitat nigeriana, ghanesa, a procedents de països de l’Amèrica del Sud i de l’Europa de l’Est. El total de treballadors afectats per a esta explotació podria superar els 300.

La Unitat Central de Tràfic d’Éssers Humans també ha pogut corroborar que els detinguts, havien generat una xarxa de blanqueig de capitals amb els beneficis que aconseguien de l’activitat criminal, basat en els préstecs que concedien a altres compatriotes perquè poguessen establir negocis propis com basars o restaurants. Per mitjà d’este sistema aconseguien un efecte multiplicador del rendiment del capital. Estos préstecs es feien fora dels circuits legals, sense declarar. Els traspassos dels nou locals comprovats va oscil·lar entre els 20.000 i els 50.000 €, depenent del tipus de local o negoci: dos bars a Badalona, tres a Barcelona, un a l’Hospitalet de Llobregat, un bar-restaurant a Torrefarrera i un restaurant i un basar a Llançà.

Actualment se segueix analitzant l’abundant documentació intervinguda a les entrades i perquisicions, les dades bancàries i les econòmiques, amb l’objectiu d’establir l’abast real dels fets investigats i les possibles responsabilitats d’altres persones físiques o jurídiques que eventualment se’n derivin. Després de declarar en seu judicial el jutge va declarar la llibertat amb càrrecs per a tots els imputats.