Artur Mas: «L'engany és trobar-se amb aquesta intransigència en el diàleg»

El president de la Generalitat inaugura la nova Biblioteca Sebastià Juan Arbó de La Ràpita | Mas respon a les reaccions de Rajoy sobre les plebiscitàries del 27-S

Sofia Cabanes
18 de gener del 2015
Actualitzat el 30 de gener a les 20:26h
El president, Artur Mas, i la seua esposa Helena Rakosnik, han conversat amb uns xiquets a la zona infantil de la biblioteca.
El president, Artur Mas, i la seua esposa Helena Rakosnik, han conversat amb uns xiquets a la zona infantil de la biblioteca. | Sofia Cabanes

El president, Artur Mas, i la seua esposa Helena Rakosnik, han conversat amb uns xiquets a la zona infantil de la biblioteca. Foto: Sofia Cabanes


El president de la Generalitat, Artur Mas, ha inaugurat este diumenge al migdia la Biblioteca Municipal Sebastià Juan Arbó de La Ràpita, en funcionament des del juliol passat. Amb un pressupost de prop de 1,4 MEUR, es tracta d'un equipament llargament reivindicat al municipi. Ubicat als baixos d’un edifici de nova construcció destinat a habitatges, prop de l'Institut els Alfacs i el Col·legi Carles III, ocupa 1.372 m2 distribuïts en cinc nivells.

La inauguració de l'equipament ha coincidit en una setmana especialment intensa políticament parlant. Després de l'anunci de convocatòria de les eleccions plebiscitàries per al 27 de setembre, just este matí el president espanyol Mariano Rajoy ha advertit en una entrevista a EFE que “no s’ha d’enganyar els catalans amb unes eleccions plebiscitàries”. Un fet, que Mas, des de la Ràpita, ha aprofitat per respondre.

“El que és un engany es trobar-se amb aquesta intolerància i aquesta intransigència en el diàleg, que és el que ens hem trobat durant molt temps en aquests els darrers anys”, ha lamentat el president català. Segons Mas, des del Govern de l’Estat  “encara són a temps d’oblidar-se de les intoxicacions de la por i de les apel·lacions a l’engany i de seure a la taula per a que de manera democràtica i civilitzada es permeti a aquest poble que pugui decidir amb llibertat el seu futur”, ha manifestat el president.

“Aquest país està vivint una situació, un procés polític amb majúscules, de molt al nivell, en el qual no tothom no hi té per què estar d’acord i si tenim un bon concepte del que són els valors democràtics del país hem de respectar l’opinió absolutament de tothom, perquè totes les opinions valen absolutament el mateix si es defensen pels canals correctes”. Per tant, ha insistit Mas,  “això no és un engany, és la conseqüència lògica d’una voluntat comuna i compartida entre molta gent de Catalunya”.

Sobre la biblioteca, Mas ha recordat que s'inaugura just en el centenari de la creació de la la xarxa de les biblioteques populars que va impulsar la Mancomunitat de Catalunya "en aquell primer intent seriós d'impulsar de nou un cert concepte de l'autogovern a Catalunya, no reeixit finalment". "Quan celebrem el centenari d'aquesta xarxa ho fem per subratllar que aquella gent ja entenia que per fer un bon país i per fer-lo bo ho havien de fer a través d'apropar la cultura a les persones", ha destacat el president. 

El Col·legi Carles III "ha quedat obsolet"

Per la seua banda, l'alcalde de la Ràpita, Joan Martín Masdéu, qui ha recordat en el seu discurs una de les impulsores de la biblioteca, l'exregidora d'ICV Amparo Pérez, ha celebrat el bon funcionament de l'equipament, del qual en un principi se n'havia criticat l'ubicació. 

També ha parlat dels equipaments educatius. Els nous mòduls prefabricats de l'Institut dels Alfacs, que ha agraït personalment al president, i del Col·legi Carles III, del qual n'ha demanat una remodelació. "Ha quedat obsolet, seria bo fer una intervenció", ha afirmat l'alcalde dirigint-se al president.

A la inauguració de la biblioteca també hi ha assistit el conseller de Cultura, Ferran Mascarell.
 

Desenes de veïns del poble i càrrecs polítics del territori s'han apropat a la inauguració. Foto: Sofia Cabanes