L'escorcoll a Agrofruit i Ebrefruit acaba amb 4 detinguts

Redacció
03 de desembre del 2014
Actualitzat el 04 de desembre a les 14:19h
Un dels detinguts, tapant-se amb una caçadora, entrant al vehicle per anar a comissaria.
Un dels detinguts, tapant-se amb una caçadora, entrant al vehicle per anar a comissaria. | Sílvia Berbís


ACTUALITZACIÓ dimecres 3 de desembre, 20.00 |Canvis a la direcció en l'últim any


Segons ha pogut confirmat aguaita.cat els detinguts en l'operació judicial que s'ha dut a terme este matí a Agrofruit són, a més de l'actual conseller delegat Adolfo Algueró, també Josep Forés l'actual president. L'exdirector general Xavier Guarner i l'exconseller delegat -apoderat des del febrer d'enguany- Fernando Ferrer també han estat detinguts.

En l'últim any i com a conseqüència de la delicada situació que vivia el grup exportador de cítrics, l'estructura de l'empresa havia impulsat diversos canvis en la direcció. Així, Josep Forés va assumir-ne la presidència l'agost de 2014, segons consta al BORME, tan sols 6 mesos després que Vicente Guillamón hagués assumit este paper en relleu de Lluís Vives, que n'havia sigut el president des de finals de 2010. 

ACTUALITZACIÓ dimecres 3 de desembre, 15.00 |4 detinguts

L'escorcoll a l'exportadora cítrica Agrofruit i a l'empresa associada Ebrefruit s'ha resolt amb 4 detinguts, segons han confirmat fonts coneixedores de la investigació.

De moment se'n desconeix la identitat dels detinguts ja que s'ha decretat secret d'actuacions, però, segons ha transcendit, un seria l'actual conseller delegat, Adolfo Algueró.
 

L'escorcoll ha acabat a les 14.30 amb quatre detinguts. Foto: S. Berbís

L'escorcoll s'ha dut a terme per ordre judicial per la investigació d'un presumpte delicte econòmic relacionat amb el desviament de fons i falsedat comptable. Segons apunten fonts coneixedores de la investigació un o diversos dels anteriors gestors de l'entitat s'haurien apoderat de forma fraudulenta d'uns 300.000 euros. A més, el forat econòmic ascendiria als 50 M€.

ACTUALITZACIÓ dimecres 3 de desembre, 13.00 | Guarner continuava treballant

Una de les sorpreses amb què s'han trobat els Mossos un cop han entrat a les instal·lacions d'Agrofruit per efectuar el registre policial ha estat que l'exdirector general i gerent, Xavier Guarner, cessat fulminantment del seu càrrec al juliol de 2013, continuava treballant-hi.

Aquest és un dels pocs detalls que de moment ha transcendit de l'escorcoll. Segons apunten fonts coneixedores de la investigació un o diversos dels anteriors gestors de l'entitat s'haurien apoderat de format fraudulenta d'uns 300.000 euros. Les mateixes fonts diuen que l'operació podria resoldre's amb 4 o 5 detinguts.

En estos moments una vintena d'agents d'una unitat especialitzada dels Mossos vinguda des de Sabadell efectua l'escorcoll, en el qual són presents tant Guarner com membres de l'actual equip directiu d'Agrofruit.

Segons s'havia informat des d'Agrofruit, Xavier Guarner havia abandonat definitivament l'empresa al juliol d'enguany. En el seu lloc s'havia contractat Jordi Dolcet, procedent de l'empresa Fruits de Ponent. Al juliol de 2013, en conèixer-se la precària situació econòmica de l'exportadora i les presumptes irregularitats comptables que hauria dut a terme, s'havia barallat la possibilitat de denunciar-lo als tribunals, una opció que posteriorment va quedar descartada.


ACTUALITZACIÓ dimecres 3 de desembre, 11.00 | Escorcoll policial
 

Agrofruit, al polígon Baix Ebre.

Els Mossos d'Esquadra escorcollen des de les 10 d'este matí les seus de les empreses de l'exportadora de cítrics Agrofruit i de la societat vinculada Ebrefruit SAT situades al polígon de Campredó.

L'escorcoll s'està duent a terme per ordre judicial per la investigació d'un presumpte delicte econòmic relacionat amb el desviament de fons i falsedat comptable i es preveuen detencions durant l'operació. 

L'empresa exportadora de cítrics més important del territori, Agrofruit, va presentar preconcurs de creditors davant del Jutjar Mercantil de Tarragona el juliol del 2013 i va entrar finalment en concurs de creditors al setembre d'aquell any. Ja aleshores els màxims responsables d'Agrofruit exposaven a partir d'un informe comptable realitzat per un economista extern, Francesc Sugranyes, que s'havien detectat  "una sèrie d'irregularitats comptable importants. Les factures estaven mal comptabilitzades, hi havia una mala praxis comptable, defectes de comptabilització en les subvencions... tot indicava que es tractava d'una actuació deliberada per dotar d'una aparença de solvència cap a la companyia", explicava a aguaita.cat l'advocat d'Agrofruit, Javier Faura.

El consell d'administració va adoptar el juliol passat cessar Xavier Guarner com a gerent d'Agrofruit. Des de l'any 2000 i fins a l'abril de 2012, Agrofruit havia presentat guanys, afirmaven els anteriors responsables de l'exportadora.  Els comptes presentats per Guarner mostraven l'any 2012 uns beneficis de 450.000 euros amb un líquid total de 2,6 milions. "Va ser el mateix gerent qui, després d'haver fet el consell d'administració en què es van aprovar aquests comptes, va afirmar que hi havia algunes partides que no coincidien amb el que podia ser la realitat", corroboraven. Ja en aquell moment, Guarner va ser destituït.

Al juliol d'enguany Ebrefruit, que comparteix accionistes amb Agrofruit, va presentar també concurs de creditors per exigència dels bancs. El pla de viabilitat d'Agrofruit convertia la societat vinculada Ebrefruit en la principal avaladora solidària. 

Segons ha apuntat ACN, el forat econòmic podria ser a dia d'avui de 50 M€.