La Generalitat ultima el recurs d’inconstitucionalitat contra el Castor

Sofia Cabanes
14 de novembre del 2014
Actualitzat el 28 de novembre a les 9:48h
Felip Puig, a Esade.
Felip Puig, a Esade. | Josep Molina

El conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, ha anunciat este migdia des d’Amposta que el Govern de la Generalitat ultima el recurs d’inconstitucionalitat contra el decret llei pel qual s’ha vehiculat la indemnització a Escal UGS en la seua renuncia per l’explotació del magatzem submarí de gas Castor.

En estos moments, segons ha detallat el conseller, el Consell de Garanties Estatutàries està traballant en els estudis previs preceptius per tal de presentar el recurs que, segons ha detallat Puig, es basarà en 3 punts. “En primer terme, negligència de contracte”. Segons el conseller el document contractual presenta nombrosos defectes i “repercuteix únicament en benefici de l’empresa concessionària”. En segon lloc, “no s’han estudiat els riscos” que suposava implantar aquesta indústria sobre el territori. “Estem davant un problema de possible negligència també a l’hora de fer projectes i estudis sísmics que sembla que no es van fer. No tenim encara tota la informació de l’expedient”, ha reblat el conseller. Per últim, el recurs es basarà també en la “valoració que es fa de la infraestructura perquè se li dona un valor del 100% de la inversió”. Segons Puig,  “una infraestructura que no es posa en servei hauria de tenir un valor residual molt reduït. Una indemnització que s’hagués basat en aquest valor hauria d’haver estat de cost 0 o del 10%. Ells apliquen un element jurídic dubtós que és hivernar-lo per pagar aquest 100%”, ha subratllat el conseller.

El conseller ha lamentat “les decisions incongruents de l’Estat espanyol”. D’una banda suspèn el decret contra la pobresa energètica i de l’altra banda, corre molt per atendre indemnització pel Castor”.

Puig ha fet aquestes declaracions des d’Amposta, on ha inaugurat el CETECOM, el centre tecnològic per a la recerca i desenvolupament en l'àmbit dels materials compòsits.