Alcanar trau suc al potencial gastronòmic de la clementina en les jornades del cítric

Dilluns 17 es presentarà un receptari que ha elaborat la Fundació Alícia i que mostra les possibilitats de la clementina canareva

Redacció
12 de novembre del 2014
Actualitzat el 13 de novembre a les 9:10h
El llibre 'La clementina d'Alcanar a la cuina' es presentarà el proper dilluns 17.
El llibre 'La clementina d'Alcanar a la cuina' es presentarà el proper dilluns 17. | Ajuntament d'Alcanar

El llibre 'La clementina d'Alcanar a la cuina' es presentarà el dilluns 17. Foto: Ajuntament d'Alcanar


El pròxim dilluns 17 de novembre s’encetaran a Alcanar uns dies dedicats al producte estrella del camp canareu, la clementina, amb activitats relacionades des del conreu fins al moment final, el consum. L’acte més destacat serà la presentació del llibre La clementina d’Alcanar a la cuina, un receptari elaborat gràcies a un conveni entre l’Ajuntament d’Alcanar i la Fundació Alícia, i amb la col·laboració de la Diputació de Tarragona, que tindrà lloc en el marc de la inauguració de les Jornades Citrícoles d’Alcanar, que tindran lloc fins al 21 de novembre. Per completar este homenatge, del 21 de novembre al 21 de desembre se celebraran les 21es Jornades Gastronòmiques dels Cítrics.
 
El llibre és el resultat de l’estudi i el treball que ha elaborat la Fundació Alícia en els laboratoris de la seua cuina, d’on han sortit receptes creatives i molt innovadores. Incorpora la clementina a primers plats, amanides, gaspatxos, xarops, segons plats i postres, amb receptes que els restaurants d’Alcanar aniran incorporant en les cartes, durant tot l’any.
 
L’alcalde d’Alcanar, Alfons Montserrat, ha destacat que l’objectiu del llibre és augmentar i divulgar l’ús de la clementina d’Alcanar a la taula. "Un dels elements més representatius de la cultura popular és precisament la cuina i, per a Alcanar, això és un element cultural molt important. A més, la gastronomia és un element rellevant de desenvolupament econòmic. Així podem utilitzar un element autòcton, la clementina d’Alcanar, com a eina de desenvolupament, al servei del territori i de la població", ha assegurat.
 
La presentació del llibre serà el dilluns 17 de novembre a les 19.30 hores, a l’edifici dels Serveis Agraris Joan Gil d’Alcanar, i anirà a càrrec de Jaume Biarnés, cap de cuina de la Fundació Alícia, i del diputat provincial Joan Josep Malràs.

Jornades Citrícoles i Jornades Gastronòmiques dels Cítrics
 
L’acte formarà part de la inauguració de les 21es Jornades Citrícoles d’Alcanar, que se celebraran del 17 al 21 de novembre i que tractaran de temes molt actuals que afecten a la pagesia dels cítrics, com són les noves varietats triploides, la mosca de la fruita en la gestió integrada de plagues i la nova PAC 2014-2020, una política agrària comunitària amb la qual, segons ha comentat el regidor d’Agricultura, Josep M. Sancho, "els pagesos d’aquí tenim menys suport de l’administració mentre que s’afavorix l’entrada de productes del tercer món que s’introduïxen a Europa, moltes vegades, sense els controls sanitaris adequats", ha denunciat.
 
Les Jornades Citrícoles estan organitzades conjuntament per l’Ajuntament d’Alcanar i el departament d’Agricultura de la Generalitat. Les sessions seran gratuïtes i tindran lloc a l’edifici dels Serveis Agraris Joan Gil d’Alcanar, del 17 al 21 de novembre, a les 19.30 hores.
 
Amb l’objectiu de promocionar la clementina d’Alcanar, segons ha explicat la regidora de Turisme, Mercè Fischer, fa uns anys, des de les regidories d’Agricultura i de Turisme es va decidir intentar promocionar conjuntament el municipi "ja que són els dos sectors forts d’Alcanar pels quals s’està apostant, i amb els quals es pot produir una simbiosi que podria ajudar a promocionar, activar i reactivar la nostra economia, ha afirmat.
 
Per això, coincidint amb la celebració de les Jornades Citrícoles, del 21 de novembre al 21 de desembre se celebraran les 21es Jornades Gastronòmiques dels Cítrics, una bona oportunitat per a tastar les innovadores propostes del receptari 'La clementina d’Alcanar a la cuina, ja que els restaurants participants inclouran receptes del llibre.
 
Al llarg d’un mes es podran assaborir els diferents menús que oferixen els 17 restaurants participants, membres del club gastronòmic local, que tindran la clementina com a protagonista amb menús d’entre 25 € i 35 € (iva inclòs). Hi participaran 4 restaurants d’Alcanar, 11 de les Cases d’Alcanar i 2 d’Alcanar Platja, i també hi haurà ofertes especials d’allotjament de 4 establiments de les Cases d’Alcanar i Alcanar Platja.
 
Les Jornades Gastronòmiques dels Cítrics estan organitzades per la regidoria de Turisme de l’Ajuntament d’Alcanar i compten amb el suport del Patronat de Turisme de la Diputació de  Tarragona i de l’Agrobotiga Sant Pere de les Cases d’Alcanar.