El Campus la URV acollirà un simposi internacional sobre el canvi climàtic

Hi participaran els màxims experts nacionals i internacionals en la matèria | L'esdeveniment serà el primer a reunir tots els organismes estatals implicats

Redacció
05 de novembre del 2014
Actualitzat el 06 de novembre a les 14:17h
Vista aèria del Delta de l'Ebre.
Vista aèria del Delta de l'Ebre. | Sergi Aznar

Vista aèria del Delta de l'Ebre. Foto: Sergi Aznar



El Campus Terres de l’Ebre de la URV serà la seu del Simposi Internacional CLIMA-ES 2015: Avanços en la detecció i projeccions del canvi climàtic a l’Estat espanyol que se celebrarà de l’11 al 13 de març del 2015. En esta trobada, organitzada sota l’aixopluc del C3 (Centre de Canvi Climàtic de la URV), hi participaran els principals experts en el tema a nivell nacional i internacional i s’hi exposaran els últims avanços i projeccions sobre el canvi climàtic a l’Estat produïts des de la publicació del cinquè i últim informe de l’IPCC (el Grup Intergovernamental d’Experts sobre Canvi Climàtic), elaborat el 2013. És la primera vegada que a l’Estat espanyol tots els organismes amb interès i responsabilitat sobre el canvi climàtic – AEMET (Agència Espanyola de Meteorologia), OECC (Oficina Espanyola de Canvi Climàtic), Ports de l’Estat, IEO (Institut Estatal d’Oceanografia), AEC (Associació Espanyola de Climatologia), AME (Associació Meteorològica Espanyola), Comitè Nacional CLIVAR-ES i Comitè Nacional WCRP-ES- organitzen conjuntament i donen suport a una activitat integradora de discussió científica d’este tipus.  

Este simposi servirà com a fòrum de discussió científica per a l’elaboració d’un informe sobre el passat, el present i el futur del clima a l’Estat, a l’estil de l’IPCC i s’estructurarà en sis sessions que abordaran les següents qüestions: reconstruccions paleoclimàtiques a la Península Ibèrica; observació climàtica i tècniques de reconstrucció del clima, variabilitat atmosfèrica al sector euro-atlàntic; variabilitat oceànica i canvis al nivell del mar en l’entorn marí de la Península i arxipèlags. Els canvis i tendències observats els últims anys; i projeccions regionalitzades del clima a l’Estat espanyol per als propers 30 anys tant a des del punt de vista de l’atmosfera com del comportament marí. “Ens permetrà avançar en el coneixement del clima espanyol del passat, del present i del que es preveu per al futur”, apunta Manola Brunet, directora del C3. Una vegada finalitzat el Simposi s’iniciaran els treballs per elaborar l’informe que es preveu que estiga enllestit en un any i que serà presentat a la societat espanyola.

A banda de les diferents sessions hi haurà també una taula rodona sobre la comunicació del canvi climàtic a la societat. “Creiem que el tractament que moltes vegades fan els mitjans del canvi climàtic no és l’adient, la idea d’esta taula rodona és explorar les responsabilitats dels científics, els agents socials i els mitjans, entre altres, per oferir al públic una informació rigorosa, equilibrada i creïble”, assenyala Brunet. “Ara per ara el que més ens preocupa és la inacció política per mitigar el canvi climàtic mitjançant la reducció vinculant de gasos amb efecte hivernacle”, afegeix.

El comitè científic d’este simposi l’integren científics de diferents universitats i organismes estatals, entre els quals hi ha Manola Brunet i Javier Sigró de la URV. El 15 de desembre finalitza el termini per presentar els resums de les comunicacions i les previsions són que s’hi puguen inscriure unes 150 persones.