Endesa farà créixer demà el cabal de l'Ebre per netejar-lo d'algues

El punt més àlgid es preveu a les 12 del migdia quan s'assoliran els 1.200 m3/s

Redacció
03 de novembre del 2014
Actualitzat a les 14:20h
Imatge d'arxiu d'una de les crescudes controlades a l'Ebre.
Imatge d'arxiu d'una de les crescudes controlades a l'Ebre. | Sofia Cabanes

Imatge d'arxiu d'una de les crescudes controlades a l'Ebre. Foto: Sofia Cabanes


La hidroelèctrica Endesa realitzarà demà un desembassament extraordinari del riu Ebre amb finalitats ambientals. Concretament, les actuacions de la companyia des de la central hidràulica de Flix duraran 12 hores, des de les 9 del matí fins a les 9 del vespre.
 
Els treballs per arrossegar els macròfits o plantes aquàtiques que s’acumulen al tram final del riu implicaran la coordinació de tres centrals de la companyia, on es deixarà anar el volum necessari d’aigua des de Mequinensa i Riba-roja, per ordre de descens, perquè Flix –l’última de les centrals– puga deixar anar l’aigua suficient per les comportes de la presa –en lloc de fer-ho per les turbines, com és habitual– per garantir el manteniment mediambiental del meandre. 
 
La sortida d’aigua des de la central, acordada amb la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre, anirà variant segons l’hora del dia. Així, s’iniciarà amb només 150  m3/s i anirà creixent fins als 1.200 m3/s a 2/4 de 12 del migdia, que baixarà sensiblement a 1.100 m3/s a partir de 2/4 de 2 de la tarda. Aquest cabal s’anirà reduint progressivament fins a les 9 del vespre, que serà de 175 m3/s.
 
Esta iniciativa per sanejar el riu es realitza de forma habitual dos cops l’any (a la primavera i a la tardor) i compta amb la col·laboració de la Universitat de Lleida, que avalua l’eficiència d’estes crescudes controlades del riu davant la presència, cada vegada més elevada, de vegetació aquàtica.