Les 11 tortugues babaues nascudes a Tarragona es recuperen al Delta

Redacció
31 d'octubre del 2014
Actualitzat el 03 de novembre a les 8:53h
Dos de les petites tortugues que han esautat traslladades al Centre de Recuperació de Fauna del Canal Vell.
Dos de les petites tortugues que han esautat traslladades al Centre de Recuperació de Fauna del Canal Vell. | Departament d'Agricultura


Membres de la Xarxa de Rescat de Fauna Marina del departament d’Agricultura, acompanyats dels millors especialistes en tortugues marines a Catalunya i sota la direcció de la doctora Elena Abella, experta en nidació i desenvolupament embrionari i científica de l’Estació Biològica de Doñana del CSIC, van obrir ahir a la tarda el niu de tortuga babaua (Caretta caretta) localitzat a la platja Llarga de Tarragona.
 
L’exhumació del niu va permetre finalment  localitzar dotze tortugues vives, dos de les quals encara es trobaven a mitja eclosió de l'ou. També es van recollir nou ous que no havien tirat endavant, tretze exemplars morts i les closques trencades de 34 tortugues que s’haurien dirigit cap al mar. Després d'analitzar el niu,  el recompte final ha constatat que la posta de tortuga tenia 68 ous. Les tortugues vives pensaven uns 16 gr  i mesuraven entre 42 i 45 mm. Una de les 12 tortugues recuperades ahir del niu ha mort aquesta matinada.
 
Les tortugues vives mostraven signes de debilitat ja que portaven moltes hores enterrades i pel tipus de compactació de la sorra i la forma del niu no haurien pogut acabar sortint a la superfície pels seus propis mitjans. Així, ahir i després del rescat no va ser possible portar-les al mar i es va decidir  traslladar-les als centres que el departament d’Agricultura té al Parc Natural del Delta de l’Ebre.

Un cop al Centre de Fauna de Canal Vell s’han introduït en unes piscines, se’ls facilitarà alimentació i es controlarà de manera regular l'estat de salut. Les tortugues estan extremadament dèbils i en serà difícil la recuperació ja que es troben en un estat que seria comparable al d’un nadó prematur de 6 mesos. Les tortugues s’han marcat per poder controlar el seu creixement de manera individual i romandran al centre a l’espera de ser retornades al mar passat l’hivern.
 
Les mostres genètiques que s’han pres serviran per veure si es tracta de la mateixa tortuga que va fer una posta a la platja de l’Arrebassada , també a Tarragona,  el passat 25 d’agost. La genètica també permetrà conèixer  moltes més dades com el possible origen de la mare i si les que arriben a la costa catalana són d'origen atlàntic  o mediterrani.
 
Malgrat que es tracta d'animals de sang freda acostumats a viure en aigües temperades, un possible escalfament de l'aigua del mar pel canvi climàtic, tot just d'un o dos graus més, podria suposar un increment futur de tortugues a les costes meridionals catalanes.