La Terra Alta demana un Life per buscar com reduir el consum energètic en regadius

Redacció
23 d'octubre del 2014
Actualitzat a les 10:11h
El Consell Comarcal de la Terra Alta, juntament amb vuit entitats i organismes més, ha presentat un projecte a la Unió Europea per obtindre finançament en el marc del programa Life 2014. El projecte pretén demostrar l’existència de solucions innovadores per a la gestió sostenible dels regadius en l’àmbit de la Reserva de la Biosfera de l’Ebre i afavorir la mitigació dels impactes del canvi climàtic al territori. Està valorat en 1.806.928 euros i l’import sol·licitat al programa Life és de 824.932 euros.

El projecte planteja l’objectiu de cercar solucions per a la reducció dels consums energètics en tots els usos de l’aigua, la qual cosa implicaria la reducció d’emissions a l’atmosfera. També es vol demostrar la viabilitat de posar en marxa instal·lacions reversibles i microinstal·lacions de generació d'energia i la implementació de sistemes de col·laboració amb productors d'energies renovables.  Altres objectius són la reducció de la pressió sobre les fonts d'aigua existents, l’optimització de l’ús de les concessions atorgades per l'autoritat administrativa, la reducció de la vulnerabilitat davant els riscos de sequera,  i l’allargament de la vida útil de les infraestructures.

Per a fer-ho possible, el projecte planteja caracteritzar els usos i les necessitats d‘aigua existents; definir els estàndards d'intensitat energètica a totes les instal·lacions beneficiàries i demostrar la viabilitat d'instal·lacions reversibles i microinstal·lacions de generació d'energia. També es volen implantar  nous sistemes de gestió d'infraestructures compartides d'abastament d'aigua, desenvolupar models de gestió dels recursos hídrics, i analitzar la possibilitat  de nous usos agrícoles.

El projecte el coordina la Companyia General d’Aigües de Catalunya (CGACSA) i també hi participen la Comunitat de regants de la Terra Alta Oriental (CRTAO), l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària (IRTA), l’ Institut Català d’Energia (ICAEN), el Consorci de Serveis Agroambientals de les Comarques del Baix Ebre i Montsià (CODE-Ebre Biosfera), la Universitat Rovira i Virgili (URV), el Centre de Recerca en Economia i Desenvolupament Agroalimentari (CREDA) i OPERAGUA.