El CAT implanta un sistema per reduir la factura energètica per bombar aigua

Actualment el cost de l'energia per al bombament i subministrament als consorciats és de 5 milions d'euros | De moment, l'estalvi anual de 700.000 euros previst amb el programa no es traduirà en el preu de l'aigua

Sílvia Berbís
21 d'octubre del 2014
Actualitzat el 22 d'octubre a les 14:04h
El CAT ha posat en marxa ja el programa per escollir la tarifa energètica més barata per operar.
El CAT ha posat en marxa ja el programa per escollir la tarifa energètica més barata per operar. | Sílvia Berbís
Tal com la factura elèctrica de qualsevol domicili ha pujat desaforadament en els darrers deu anys, el cost de l’energia ha anat també escalant entre el volum de despeses del Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT), de tal manera, que per captar, potabilitzar i distribuir aigua, l'ens que gestiona el minitransvasament ha de destinar uns 5 milions d’euros del seu pressupost, que equival a un 16 % del total. Amb l’objectiu de reduir el cost de la factura, el CAT ha posat en marxa, i ja està operatiu, un sistema informàtic d’automatització que permetrà, diàriament, escollir les franges horàries en què la tarifa és més barata per consumir energia, sempre tenint en compte els condicionants tècnics i de demanda que li afecten. D’esta manera, té garantit un estalvi del 15 % del cost de l’energia, la qual cosa li permetrà amortitzar la inversió, que ha estat d’1’1 milions d’euros, en dos anys. De moment, però, això no es traduirà en una repercussió a la baixa del cost de l’aigua que subministra.

El CAT ha presentat avui a la planta de l’Ampolla davant els mitjans de comunicació el projecte SAOOEC (Sistema Automàtic d’Operació amb Optimització Energètica del CAT), que ja funciona a 16 llocs del món i ara ho fa per primera vegada a l’Europa continental. Qui el desenvolupa és l’empresa neozelandesa Derceto, i la solució ha estat escollida per l’enginyeria ADASA, especialitzada en el cicle de l’aigua i mediambiental.

El que fa el programa Aquadapt implantat és, basant-se en el sistema de tarifa de 24 hores, que permet conèixer quina serà la tarifa horària aplicable en el dia que comença, optimitzar energèticament l’operació de bombaments, segons han explicat els directius del CAT i els tècnics encarregats del projecte.  En funció d’esta previsió tarifària diària, doncs, el sistema escull la millor combinació de bombes possible i les hores per subministrar l’aigua que es demana. El programa s’aplica a l’estació de tractament, i també a les 23 estacions de bombament que té el CAT per arribar a tots els punts de subministrament.

Per bé que ara el sistema de treball és a 24 hores vista, el CAT ha avançat que, a més a més, “el sistema està preparat per treballar amb tarifes en temps real, un fet que ens posiciona com a model a seguir, a nivell tecnològic i estratègic, dins del sector dels operadors d’aigua”, han assegurat

Andreu Fargas, cap de manteniment del CAT, a preguntes dels periodistes, ha deixat a l’aire un hipotètic replantejament del preu de l’aigua per als usuaris, per bé que ha quedat clar que no es farà de manera immediata: “Aconseguint el cost energètic el més baix possible, a la llarga es pot afavorir una reducció de la tarifa sempre que el preu de l’energia no augmente de manera desorbitada com ho ha fet en els darrers anys”, ha apuntat.