La CUP denuncia el pagament irregular de 240.000 euros de Sagessa a Ambulàncies Baix Ebre

L'empresa de Bernardo Coslado hauria treballat el 2012 i 2013 sense contracte per a l'hospital de Móra d'Ebre i a qui pretenia cobrar 10.000 euros mensuals | Ara una altra empresa efectua el mateix servei per una mica més de 1.000 euros mensuals

Sofia Cabanes
10 d'octubre del 2014
Actualitzat a les 17:45h
Imatge de la roda de premsa que este migdia a fet la CUP davant de l'Hospital d'Amposta
Imatge de la roda de premsa que este migdia a fet la CUP davant de l'Hospital d'Amposta | Sofia Cabanes

Roda de premsa que este migdia a fet la CUP davant de l'hospital d'Amposta Foto: Sofia Cabanes


La CUP ha entregat als jutjats un informe de l’interventor de Reus que revela que Sagessa hauria pagat 240.000 euros a Ambulàncies Baix Ebre entre els anys 2012 i 2013 sense que existís cap contracte.

“No hi ha cap contracte que justifique estes factures i Sagessa l’únic que aporta com a justificació és un conveni signat al 2011, que és nul de ple dret en adjudicar-se directament sense fer el pertinent concurs públic al que obliga la llei”, ha explicat este migdia Arantxa Luque, membre de la CUP Terres de l’Ebre. Efectivament, segons l’informe de l’interventor de l’Ajuntament de Reus, “el conveni signat en data 1 de gener de 2011 entre Ambulàncies Baix Ebre SL i Gestió Comarcal Hospitalària SA (Gecohsa) [empresa que gestiona l’Hospital de Móra d’Ebre i que forma part del grup Sagessa] és nul per adjudicar-se directament quan caldria haver procedit a un procediment de contractació amb concurrència i publicitat, tot respectant la Llei de contractes del servei públic”.

A més, l’informe constata que “durant els exercicis 2013 i 2013 no existia contracte entre Ambulàncies Baix Ebre SL i Gestió Comarcal Hospitalària SA (Gecohsa), ja que el conveni signat de 2011 només abastava el període 1 de gener 31 de desembre de 2011 i no es preveia expressament (ni tàcitament) la possibilitat de pròrroga".

L’informe deixa palès que durant el 2013 i 2013 ambulàncies Baix Ebre prertenia cobrar de l’hospital comarcal de Móra d’Ebre 10.000 euros al mes pels serveis de dos vehicles de transport sanitari, un a jornada completa i l’altre a mitja jornada, un servei que actualment es presta per una altra empresa per un import de 1.046,57 € mensuals. Finalment, estes factures irregulars es van acabar abonant i retornant d'acord amb les instruccions de l'esmentada Intervenció i, per tant, no es van acabar pagant.

El gerent d'Ambulàncies Baix Ebre, Bernardo Coslado Garcia, es troba imputat des de gener passat pels presumptes delictes de suborn, delicte societari i tràfic d'influències. El jutge[el cas s'instruix a Reus] assegura que el gerent d'Ambulàncies Baix Ebre pagava un total de 5.000 euros al mes a Josep Prat —també imputat en aquest cas— durant quasi dos anys per «treballs d'assessorament» quan Prat, alhora, era el director d'Innova i el president de l'ICS i havia adjudicat a Coslado el servei d'ambulàncies a l'Ebre.

La CUP subratlla, a més, que “’informe de l’interventor és només el resultat d’un mostreig” per la qual cosa sospiten que estes presumptes irregularitats s’han pogut produir als altres hospitals gestionats per SAGESSA a les Terres de l’Ebre, el de Jesús i Amposta: “no tenim cap seguretat que estes irregularitats no s’estiguen cometent també a l’Hospital d’Amposta o al de Jesús”, ha declarar Luque.

A la tardor de l’any passat el jutge del cas Innova, que investiga el pagament de més de 700.000 euros sense justificar a l’ex director del Servei Català de la Salut, Carles Manté, en la peça principal del cas Innova, va requerir al director de l’Hospital i Llar de la Santa Creu de Tortosa (Jesús) informació sobre l'existència de factures a nom de Manté o la seua empresa CCMM Estratègies i Salut, en relació a cobraments presumptament il·legals.

D’altra banda, la CUP Terres de l’Ebre ha denunciat també este migdia “la falta de transparència i opacitat” en relació als comptes de l’Hospital Comarcal d’Amposta. Segons constata la CUP  “les despeses a l’Hospital d’Amposta s’han incrementat en més d’un 70%. Les despeses de personal han passat de 4,6 MEUR a 7,9 MEUR i el deute ha passat de 4,3 MEUR a 7,6 MEUR. Si tenim en compte que el personal sanitari de SAGESA ha vist congelat el seu sou o retallat, ens preguntem a què es deu este increment,
 
si ha anat a parar als directius o no”. La CUP n’ha extret les dades del registre mercantil, “però no són molt detallades”. “Per esta raó demanem els comptes anuals de l’Hospital, però se’ns ha denegat tota la informació”, ha lamentat Luque.