La tortuga d'estany torna a l'Alfacada

La reintroducció d'esta espècie, que havia pràcticament desaparegut al delta de l'Ebre, s'està efectuant amb èxit | Avui s'han alliberat 18 exemplars més

Redacció
03 d'octubre del 2014
Una de les 18 tortugues que avui s'han reintroduït a l'Alfacada.
Una de les 18 tortugues que avui s'han reintroduït a l'Alfacada. | Sofia Cabanes
Una de les 18 tortugues que avui s'han reintroduït a l'Alfacada. Foto: Sofia Cabanes  

Un total de 114 individus de tortuga d’estany (Emys orbicularis) s’han alliberat a la llacuna de l’Alfacada, al Parc Natural del Delta de l’Ebre, a través del projecte LIFE Delta Lagoon. En el procés de restauració i gestió de l’hàbitat de dos llacunes costeres al delta de l’Ebre, l’Alfacada i la Tancada, avui s’ha fet la darrera reintroducció per intentar millorar la situació d’esta tortuga que es troba en perill d’extinció, amb un total de 18 individus.

“Esta és la quarta operació de reintroducció, dins del projecte LIFE Delta Lagoon. L’objectiu és reintroduir una població estable de tortuga d’estany a la llacuna de l’Alfacada. Els animals que hem anat alliberant fins ara han anat evolucionant bé, però necessitem encara un període de 8 o 10 anys per saber si s’han establert”, ha explicat l’investigador de l’IRTA Albert Bertolero.




Totes les tortugues estan marcades individualment amb microxips implantats sota la pell (com els que s’utilitzen per a les mascotes), un codi d’osques a les plaques de la closca (sistema habitualment utilitzat per marcar les tortugues) i, a més a més, 20 exemplars estaran equipats amb emissors de radioseguiment. Estos emissors permeten localitzar-les i determinar-ne l’adaptació a les condicions en llibertat. El seguiment posterior d'estos individus és molt important, ja que és l’única manera de determinar la supervivència de les tortugues i la consolidació d’esta nova població. En esta fase del seguiment en llibertat també participen tècnics de l’IRTA.

El projecte LIFE Delta Lagoon ha estat un programa que acabava al desembre de 2014 però l’han prorrogat un any més, fins al desembre del 2015 i haurà durat un 5 anys. “Este programa LIFE consolida la faena que ha fet el parc natural durant els darrers anys. A la illa de Buda ja s’ha fet i hi ha constància que les tortugues comencen a criar. El fet acabe el programa LIFE no farà perillar la continuïtat del projecte, però haurà aconseguit un seguiment més constant de la reintroducció aquí a l’Alfacada”, ha aportat el delegat territorial d’Agricultura, Pere Vidal.

La tortuga d’estany era una espècie molt abundant al delta de l’Ebre fins als anys 1960. Malgrat això, actualment esta espècie ha quasi desaparegut d’este aiguamoll, així com de la major part de zones humides de Catalunya. Al Delta, les causes de la seua desaparició són múltiples i possiblement van actuar de manera conjunta: captures accidentals en les arts dels pescadors, captures per a animals de companyia, pèrdua dels seus hàbitats i contaminació de les aigües i de les seues preses.

L’objectiu final d'estes reintroduccions és la de formar una població viable de tortuga d’estany en llibertat a l’Alfacada. Este aiguamoll és propietat de la Fundació Catalunya-La Pedrera i forma part del Parc Natural del Delta de l’Ebre (PNDE).

Les tortugues provenen del programa de cria en captivitat que realitza el Centre de Fauna Salvatge del Canal Vell (PNDE). Després de passar tres anys en les instal·lacions de cria, l’abril de 2014 es van portar les tortugues al tancat d’aclimatació de l’Alfacada, on van romandre durant cinc mesos. Este període d’aclimatació té per objectiu fixar-les a esta llacuna i evitar que, un cop s’alliberen, marxen fora de la zona. Durant estos mesos, dins el tancat d’aclimatació els tècnics del Parc i de Forestal Catalana han portat a terme un control mensual de l’estat dels exemplars.

En este projecte, hi participen l’IRTA, del departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, la Fundació Catalunya-La Pedrera, el Parc Natural del Delta de l’Ebre, la Direcció General de Sostenibilitat de la Costa i del Mar, Forestal Catalana i l’Institut Català del Sòl (INCASÒL).