Una majoria aclaparadora dels Ajuntaments ebrencs, a favor del 9-N

El 90% dels consistoris ja ha aprovat la moció | Només Horta de Sant Joan, Godall i Mas de Barberans encara no han convocat ple | Rasquera, L'Ametlla de Mar i el Pinell de Brai també s'hi sumen

Redacció
22 de setembre del 2014
Imatge del ple celebrat a l'Ampolla dimecres passat
Imatge del ple celebrat a l'Ampolla dimecres passat | Mario Pons
Imatge del ple celebrat a l'Ampolla dimecres passat Foto: Mario Pons

ACTUALITZACIÓ, dissabte 27 de setembre 10:00 | Rasquera, L'Ametlla de Mar i el Pinell de Brai, també

Tres Ajuntaments ebrencs més s’han sumat al degoteig continuat d’adhesions municipals a la consulta del 9-N. Ahir, a la tarda i vespre, els nous incorporats al llarg llistat arreu de Catalunya van ser Rasquera, L’Ametlla de Mar i El Pinell de Brai. A Rasquera, el ple ho va aprovar amb el suport d’ERC, ja que el grup de CiU no va acudir. A L’Ametlla de Mar, els vots de suport els han aportat els set regidors de CiU, dos d’ERC, un del PSC i també tres del PP. Finalment al Pinell de Brai s’ha assolit la unanimitat dels nou regidors de les tres forces polítiques representades.

Els presidents de l’AMI i l’ACM convocaran el dimecres una roda de premsa per fer la valoració final de tots els plens convocats i per explicar detalls de l’acte del 4 d’octubre a Barcelona de lliurament d’estes actes municipals per part de tots els alcaldes al president de la Generalitat i la presidenta del Parlament, en la que serà la major concentració de batlles catalans de la democràcia.

ACTUALITZACIÓ, divendres 26 de setembre 13:00 | Una majoria aclaparadora

La Diputació de Tarragona ha aprovat este matí la moció de suport a una consulta sobre el futur polític de Catalunya. L’únic vot en contra ha estat el del PP. L’han aprovada CiU, PSC i ERC, això sí, sense citar la data.

D’altra banda, sumant al recompte general els ajuntament ebrencs que han aprovat en les darreres hores i dies la moció i els que se sumaran avui, podem afirmar que gairebé el 90% dels consistoris del territori (d'un total de 52) s’hauran posicionat a favor de la consulta en acabar la setmana.

A més este migdia també s'hi ha sumat el Consell Comarcal de la Terra Alta, l'únic que quedava al territori. La moció ha estat aprovada per unanimitat dels assistents: 6 de CiU, 3 de la UPTA, 2 Independents i 1 ERC. Han faltat alguns consellers comarcals que es troben fent la verema.

Als municipis ja nombrats, cal afegir Garcia (CiU a favor, PSC abstenció); la Palma d’Ebre (unanimitat amb CiU i PSC); Vinebre (tots els regidors de CiU han votat a favor); Vilalba dels Arcs , on 4 dels 5 regidors de CiU van votar a favor i un es va abstenir; Caseres (unanimitat de CiU i Tots Som Caseres); Prat de Compte (unanimitat de tots els regidors de CiU); Paüls on els 4 regidors de CiU i 2 del PSC van votar a favor i, pel que fa a l’EMD de Jesús la moció va tirar endavant amb els vots de CiU (el PSC va votar en contra). 

Ara per ara només falta convocar plens a Horta de Sant Joan, Godall, Aldover i Mas de Barberans. Esta tarda la moció s'aprovarà a Rasquera i Pinell de Brai.


ACTUALITZACIÓ, divendres 26 de setembre 9:30 | També la Ràpita

Passades les 11 de la nit d'ahir, el tercer Ajuntament de les Terres de l'Ebre en nombre d'habitants, el de la Ràpita , va aprovar el seu suport a la celebració de la consulta. Ho va fer amb els vots de CiU (6), ERC (4), Ebin (1) i 2 dels regidors del PSC. Els altres 2 regidors del grup socialista, que va donar llibertat de vot als seus membres, es va abstenir. Mentre que pel que fa al grup de no-adscrit, anteriors militants del PP, un dels regidors va votar en contra i l'altre es va abstenir. Pedro Hernández, portaveu del grup, va justificar la seua abstenció al·legant que també es representant del partit Més Ràpita, que concorrerà a les properes municipals i que aquest era el sentir dels seus membres.

Ahir a la nit també es va aprovar la moció a Benissanet per unanimitat: CiU (4), PSC (3) i ERC (2).

ACTUALITZACIÓ, dijous 25 de setembre 21:30 | Les 4 capitals, a favor del 9N

Amb l'aprovació esta vesprada de la moció a Gandesa , les quatre capitals de les Terres de l'Ebre ja han mostrat el seu suport a la celebració de la consulta el 9-N. Aquí els 5 regidors de CiU i els 5 dels Independents han donat el seu sí, mentre que la regidora del PP ha votat en contra.

El ple del'Ajuntament de Santa Bàrbara ha aprovat amb els vots dels 8 regidors de CiU i els 2 d'Unitat Planera la moció en favor del 9N. Mentre que el regidor del PP, com ja han fet els regidors populars de molts pobles, ha decidit abandonar la sala en el moment de la votació.

També esta tarda l'Ajuntament d' Alcanar ha mostrat el seu suport al 9-N. Ho ha fet amb els vots dels 8 regidors d'ERC i els 3 de CiU. Tant el PSC com el PP, amb 3 regidors cadascun, han votat en contra. Es dóna la circumstància que, en este cas, l'explicació del portaveu socialista Ricard Bort ha convençut tant els regidors populars, que fins i tot l'han felicitat i han descartat aportar res més al debat.

A Masdenverge CiU (7) i ERC (1) també han aprovat el text. L'únic regidor del PSC també ha votat en contra. A Freginals la moció ha estat aprovada amb els vots de CiU i ERC i l'abstenció del PSC.

Aquesta nit també s'aprovarà als Ajuntaments de la Ràpita i Benissanet  la moció. Seguirem informant.

ACTUALITZACIÓ, dimecres 24 de setembre 21:30 | Ja superem la meitat

Amb l'aprovació en les últimes hores de les mocions en suport a la celebració de la consulta el 9-N a l'Ampolla, Bot, la Pobla de Massaluca, Móra la Nova i la Fatarella, més de la meitat dels Ajuntaments ebrencs (en tenim 52) ja s'han posicionat a favor que el poble de Catalunya puga ser consultat el proper 9 de novembre, tot i que a més cal sumar EMD's com Campredó o els Consells Comarcals del Baix Ebre, la Ribera d'Ebre i el Montsià.

Començant per l'Ampolla , este és un dels pocs municipis que, com ja va passar a Tortosa, els socialistes han votat 'no' a la moció. El grup local del PSC ha presentat un text propi que ha estat rebutjat per la resta de grups. Així, finalment, la moció 'estàndart' que es presenta a tots els consistoris ha estat aprovada amb els vots a favor de CiU i ERC. El PP també ha votat en contra.

A Móra la Nova , per contra, l'únic regidor del PSC ha votat a favor. Aquí la moció s'ha aprovat per unanimitat, amb els 6 vots de CiU, 4 d'ERC i 1 del PSC.

També per unanimitat s'ha aprovat en tres Ajuntaments més de la Terra Alta. A la Pobla de Massaluca , on tot els regidors són de CiU, ha estat fàcil. A Bot , CiU, Alternativa per Bot (PM-UPTA) i ERC han votat a favor. I la Fatarella també hi han votat tots els grups a favor (CiU, ERC i UPTA), encara que un regidor de CiU i un de la UPTA no han assistit al ple. 

Este dimecres a la nit, en el marc del ple ordinari que s'havia convocat al Consell Comarcal del Montsià , també s'ha aprovat la moció amb 18 vots a favor (CiU, ERC, ICV i 2 consellers del PSC). El PSC (amb 6 consellers) ha donat llibertat de vot i 2 dos dels altres representats s'han abstingut i els altres 2 han votat en contra. El PP també ha votat en contra. 

ACTUALITZACIÓ, dimarts 23 de setembre 21:30 | El degoteig de suports continua

El suport institucional del món local al 9-N ha sumat esta vesprada el Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre i també els ajuntaments de Xerta i Sant Jaume d'Enveja.

Al Consell Comarcal de la Ribera la moció s'ha aprovat per unanimitat (10 CiU, 5 PSC i 3 ERC) i també ha passat el mateix a Xerta , on també els regidors de CiU, PSC i ERC han votat a favor de la celebració de la consulta el 9-N.

On s'ha generat més debat, segons alguns testimonis, ha estat al Ple de Sant Jaume . Aquí 5 dels regidors socialistes s'han abstingut, mentre que un altre ha excusat la seua presència. La moció ha tirat endavant amb els vots favorables de l'oposició, 4 de CiU i un d'ERC.

ACTUALITZACIÓ, dimarts 23 de setembre 10:30 | El degoteig de suports continua

El degoteig d'ajuntaments ebrencs que van sumant el seu suport a la celebració de la consulta el 9-N continua.

A banda de la quinzena de municipis que ja hem esmentat, ahir a la nit s'hi va afegir  Batea . El poble de l'alcalde Joaquim Paladella (UPTA-PSC) va aprovar la moció per unanimitat (7 upta, 3 Cent per Cent Batea, 1 CiU).

A la Ribera d'Ebre,  Ginestar també va aprovar ahir la moció per unanimitat amb els vots favorables dels regidors del PSC i CiU. La moció també es va aprovar a  Riba-roja d'Ebre , però amb l'abstenció dels regidors socialistes (5 vots a favor de CiU, 4 abstencions dels regidors del PSC). I a la Torre de l'Espanyol .

El més matiner avui, però, han estat l'Ajuntament de Deltebre , que ha aprovat la moció per unanimitat dels regidors presents (7 d'ERC, 5 de CiU i 3 del PSC), ja que els dos regidors del PP no s'hi han presentat.

Per a este vespre i durant els pròxims dies com a mínim una desena més d'ajuntaments han convocat plens per aprovar la moció. Podeu fer-nos arribar informació i fotos al nostre Whatsapp 639 048 422 o a través del nostre Facebook o Twitter .

Ciutadans de Flix que s'han aplegat a la plaçaper mostrar el seu suport a la consulta. Foto: Francesc Barbero
 
ACTUALITZACIÓ, dilluns 22 de setembre 22:00 | El degoteig de suports continua

Nova tongada d'ajuntaments que durant dilluns a la vesprada han sumat el seu suport a la moció en defensa del 9-N i amplien la llista juntament amb els que han convocat plens este matí i els que ja ho van fer divendres

El més important, el de Tortosa , ha sigut l'únic, almenys de moment, on tot el grup del PSC hi ha votat en contra. A la capital del territori el text s'ha aprovat amb els vots de CiU, ERC i IC-ET i, a banda del vot contrari socialista, el PP i PxC no han assistit al ple.

La sessió plenària ha comptat amb la presència d'un públic força nombrós, majoritàriament representants de l'Assemblea Nacional de Catalunya (ANC) i Òmnium Cultural. L'alcalde, abans del debat, ha explicat que la moció és fruit d'un text consensuat amb l'Associació Catalana de Municipis (ACM) i l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), i l'ha qualificat de "proposta inclusiva, un cant a la democràcia perquè tothom puga defensar la seua opinió". "No hi ha res més legítim que poder votar", ha afegit Ferran Bel. 

El text aprovat "mostra el suport a la convocatòria per decidir lliurement el futur de Catalunya dins l'exercici dels nostres drets democràtics i prendre el compromís de l'Ajuntament de Tortosa amb la seua realització, facilitant tots els recursos i les eines necessàries per fer-la possible, fent una crida a la participació". La moció dóna "ple suport al president i al govern de la Generalitat, al Parlament i als partits polítics que donen suport a la convocatòria dins el marc legal de la Llei 10/2014 de consultes populars no refrendàries i participació ciutadana".

On hi ha hagut una resposta més important per part de la gent, però, ha sigut a Flix . Molts dels assistents no han cabut a la sala de plens i s'han concentrat a la plaça de l'Església, davant el consistori darrere d'una gran senyera coronada per una estalada. En este municipi de la Ribera d'Ebre la moció s'ha aprovat per unanimitat. Cal recordar que aquí, l'alcalde Marc Mur i els 4 regidors del seu grup van abandonar el PSC per discrepàncies, entre d'altres, amb el procés català i que governen amb els altres dos partits, ERC i CiU.

També a la Ribera d'Ebre, Tivissa ha aprovat per unanimitat (CiU, ERC, ICV i Independents) la moció. Seguint a la mateixa comarca, Miravet també ha aprovat la moció per unanimitat. 

Pel que fa al Baix Ebre, a Roquetes CiU, PSC i ERC han votat a favor. Mentre que, seguint la mateixa dinàmica que Tortosa PP no ha acudit, mentre que els dos regidors de PxC han votat en contra. Al Perelló , on governen PSC i ERC en coalició i CiU es troba a l'oposició, la moció també ha estat aprovada per unanimitat. També a l'EMD de Campredó s'ha aprovat per unanimitat (5 CiU, 2 ERC, 2 PSC). A Benifallet , un dels regidors socialistes ha votat en contra, i l'altre a favor. Mentre que els grups de CiU i ERC han votat a favor.

A la Terra Alta, a Arnes , la moció s'ha aprovat per unanimitat (5 CiU, 2 ERC).

I finalment a la comarca del Montsià esta nit la Sénia ha aprovat la moció amb els vots de CiU, ERC, Futur la Sénia (amb una abstenció) i l'abstenció del PSC. Mentre que el PP ha sortit de la sala. Per tant, 7 vots a favor i 3 abstencions.

ACTUALITZACIÓ, dilluns 22 de setembre 13:00 | 5 ajuntaments se sumen a l'Aldea i al Consell del Baix Ebre

Imatge del ple a Amposta Foto: Cedida
Els plens de l’Ajuntament d’Amposta , Camarles , Ulldecona i Corbera d'Ebre han celebrat fins este dilluns al migdia sessions extraordinàries per aprovar la moció de suport a la consulta sobre el futur polític de Catalunya que està previst que es convoque aquesta setmana per realitzar-se el 9 de novembre.

El suport del món local a la consulta ha quedat aprovat a Amposta amb els vots a favor dels 11 regidors del grup de CiU i els 6 d’ERC i l’abstenció dels 3 regidors del PSC. D'altra banda, el regidor de PxC no ha assistit al ple.

En la presentació de la moció, l’alcalde ha destacat que el món local “ha d’estar al costat del govern de Catalunya en este moment crucial per al nostre futur polític” i ha afegit que el procés català és una via “pacífica, democràtica i cívica”.

D'altra banda, Adam Tomàs, el portaveu d’Esquerra Republicana, ha posat un especial èmfasi en la necessitat de dur endavant el procés i ha remarcat que “ningú podrà retreure al poble de Catalunya que no haja intentat una bona entesa i convivència amb Espanya”.

El portaveu del PSC, Antoni Espanya, ha iniciat la intervenció dient que no hi havia necessitat de convocar un ple extraordinari ja que la setmana vinent s’ha de celebrar l’ordinari, i ha explicat l’abstenció del seu grup en la línia de l’entesa i la reforma constitucional. A més, ha advocat per treballar de cara a un canvi de majories al govern d’Espanya que facilitaria una consulta legal i acordada amb l’estat.

Fins i tot el PP, a Camarles

A diferència dels socialistes ampostins, a Ulldecona , Camarles , Corbera d'Ebre i Móra d'Ebre , on també s'han aprovat les mocions avui, el PSC ha votat a favor de celebrar la consulta el 9-N.

Concretament, a Ulldecona PSC, CiU i +Ulldecona (ERC) hi han votat a favor, els independents s'han abstingut i el PP en contra. A Corbera d'Ebre, la moció també s'ha aprovat amb els vots de CiU, ERC i PSC, mentre que el PP hi ha votat en contra. I a Móra d'Ebre, tots els grups municipals (CiU, PSC, ERC), menys el PP, hi han votat a favor.

Especialment significatiu és el cas de Camarles , on la moció s'ha aprovat per unanimitat i fins i tot el regidor del PP, Carmerlo Redó, hi ha votat a favor . La resta de vots han vingut dels 6 regidos del PSC, 2 d'ERC i 2 de CiU.