Tretze escoles de les Terres de l'Ebre inicien el curs amb protestes

El "primer dia sense normalitat a les aules" protesta novament contra les retallades del departament d'Ensenyament i l'aplicació de la llei Wert

Redacció
15 de setembre del 2014
Lectura del manifest.
Lectura del manifest. | S. Cabanes
Desenes d'alumnes i pares a les portes del Ramon y Cajal a Ulldecona Foto: S. Cabanes

El curs escolar ha començat avui dilluns a les Terres de l’Ebre amb 29.005 alumnes, un 547 més que l’any anterior. Tot i això, per a més de 5.000 xiquets les classes han començat “sense normalitat”. Han sigut els alumnes de 13 centres del Baix Ebre i del Montsià que s’han sumat a la protesta de de Marc Unitari de la Comunitat Educativa (MUCE) a les Terres de l’Ebre contra les retallades i l’aplicació de la LOMCE o llei Wert.

L’acte central de les proprestes s’ha realitzat a l’Escola Ramon y Cajal d’Ulldecona. Així a les 9 del matí, l’hora que els alumnes havien d’entrar a les aules, desenes de pares i mares i xiquets s’han concentrat a les portes del centre amb samarretes i globus de color groc per realitzar la protesta.

Lectura del manifest. Foto: S. Cabanes
 
A l’inici s’ha llegit un manifest on s’ha fet èmfasi en les retallades realitzades pel departament d’Educació, com “la reducció de mestres i professors i personal de suport a les escoles i instituts, el no cobriment de les baixes de professorat des del primer dia, augment del límit màxim d’alumnes per aula o la disminució de diferents tipus de beques”, segons exposava el manifest. “En este context", continuava el text, ”ha aprovat la LOMCE, que dóna privilegi a l’ensenyament privat, amb criteris que apunten l’educació com una mercaderia, que desmantella la immersió lingüística i imposa una ideologia centralista i uniformadora que converteix la religió catòlica en matèria avaluable”. Tot plegat, “retallades que afecten molt negativament en la qualitat de l’ensenyament dels nostres fills”. Segons la MUCE, la LEC (Llei d'Educació de Catalunya) “només es diferencia de la llei Wert en què no és espanyolista, ni nacionalcatòlica ni ideològicament tan regressiva. La resta del contingut és el mateix”.

Un cop llegit el manifest pares, mares i xiquets han aixecat els globus grocs en senyal de protesta i han fet una sonora xiulada. Poc abans de les 9.30 tots els alumnes han començat a entrar a l’escola.

“M’apareix molt bé la protesta”, ha explicat als micròfons Mònica Ocaña, mare i treballadora del menjador de l’Escola Ramon y Cajal. “Crec que és un bon inici de curs, perquè la gent sàpiga què passa. Jo, per exemple, treballo al menjador i me n’adono que fan falta vetladors per als xiquets i que els que hi treballem no donem a l’abast”, ha lamentat. També Raquel Subirats, mare de dos alumnes, ha reclamat “una millor educació per als xiquets. Amb grups més reduïts que atenguen a les individualitats de cada alumne. Nosaltres volem el millor per als nostres fills i estem totalment en contra de les retallades”, ha afegit.

“Avui que és el primer dia molts professors substituts s’incorporen avui mateix, sense conèixer l’escola ni els alumnes i això ens perjudica a tots”, ha exposat Marc March, membre de la junta de personal del departament d’Ensenyament a les Terres de l’Ebre. “Estem aquí per demostrar a la Generalitat que els pares, mares i mestres estem en contra d’estes retallades tan importants que ha patit l’educació. Si tant diuen que per a ells l’educació és important, realment no ho demostren, perquè les retallades continuen”.

La protesta d’avui l'han secundat centres de Tortosa, Amposta, Deltebre, Ulldecona, Xerta, Freginals, Camarles, Roquetes, el Perelló, Madenverge, Xerta, Tivenys i Sant Jaume d’Enveja.