Les TE 'desembarcaran' a la Diada amb el doble d’autobusos que fa dos anys

El 2012 van ser 37 els autocars que van sortir cap a la Diada a Barcelona i enguany en seran 83 | Consells i recomanacions si aneu per lliure: com arribar als trams 1 i 2

Sílvia Berbís
10 de setembre del 2014
Parada de l'ANC al mercat de Tortosa durant els dissabtes este estiu.
Parada de l'ANC al mercat de Tortosa durant els dissabtes este estiu. | ANC Tortosa
Parada de l'ANC al mercat de Tortosa durant els dissabtes este estiu. Foto: ANC Tortosa

Si les Terres de l’Ebre van estar presents de forma massiva a la Diada de l’Onze de Setembre de fa dos anys a Barcelona, enguany, en el retorn a la capital catalana després de l’impàs de la Via amb què es va celebrar l’11-S l’any passat, repartida com una columna vertebral pel país, el desembarcament ebrenc serà molt més destacat encara. Les xifres dels prolegòmens així ho indiquen. Segons ha explicat a aguaita.cat la coordinadora de l’Assemblea Nacional Catalana a les Terres de l’Ebre Irene Fornós, la flota d’autobusos que enviarà l’Ebre a la V estarà composta per 83 vehicles, de manera que gairebé 5.000 ebrencs hauran aconseguit tiquets per a este mitjà de transport, exhaurits ja en els darrers dies. De fet, la participació des de tots els territoris puja, perquè els 900 autobusos comptabilitzats el 2012 són ara ja més de 1.700.

Pancarta amb el lema 'Ara és l'hora' a l'avinguda de la Ràpita d'Amposta. Foto: ANC Amposta

Com a exemple particular, Fornós cita que a Tortosa, el 2012 es van poder llogar 4 autobusos, i demà seran 14 els que viatjaran a partir de les 11.30 hores des de l’estació d’Hife cap a Barcelona. A Amposta, de fet, arribaran a la desena, que sortiran des del pàrquing de l’IES Montsià a les 12. Una desena més sortiran de la Terra Alta, sis de la Ràpita, sis de Deltebre… i anar seguint. L’organització recorda a tothom que s’asseguren de les hores de sortida dels busos des dels seus municipis, atès que a molts llocs s’han hagut d’avançar davant les previsions d’allau d’entrada a Barcelona a partir de migdia, i tenint en compte que a partir de les 15.00 hores es tallarà el trànsit a la zona.

Algunes recomanacions si aneu per lliure

A més a més, seran centenars els ebrencs que es desplaçaran per altres mitjans, ja siga en tren i també en vehicles particulars. Per a este últim cas, el roquetenc Josep Sabaté, membre del secretariat de l’ANC i un dels organitzadors de la V a Barcelona, recomana: “si no tenen més remei que utilizar el cotxe particular per acudir-hi, que marxen molt aviat al matí i fins i tot que intenten aparcar fora de la ciutat, a l’àrea metropolitana, i s’hi apropen en transport públic”.

En este enllaç podeu consultar les recomanacions de com arribar concretament als trams 1 i 2 , designats per a la gent de les Terres de l’Ebre.

També resulta convenient evitar dirigir-se cap al vèrtex de la V, perquè és possible que la visibilitat siga reduïda. En tots els casos, una opció per seguir de prop tot allò que vaja succeint és a través dels aparells de ràdio, de manera que portar-ne un a la butxaca pot ser una bona idea.

L’esperit ebrenc de ben segur que es deixarà notar a la V. L’actuació de les colles castelleres Xiqüel@s del Delta i Los Xics Caleros, la de Pepet i Marieta, també els Xeic, etc. ompliran de ritme el tram ebrenc. Sabaté fa un darrer suggeriment: “Que la gent de les Terres de l’Ebre porte també els símbols de les seues reivindicacions com a territori, perquè no cal esperar a tindre el nostre estat ja fet per dir com el volem”, conclou.