La Plataforma pel Sénia aporta 500 signatures al Síndic per exigir responsabilitats pel Castor

Redacció
08 de setembre del 2014
Pancarta de rebuig al projecte d'emmagatzematge de gas.
Pancarta de rebuig al projecte d'emmagatzematge de gas. | Sílvia Berbís
Pancarta de rebuig al projecte d`emmagatzematge de gas. Foto: Sílvia Berbís

El dimecres 9 de setembre membres de la Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia es desplaçaran fins a Barcelona, en el marc de la campanya iniciada recentment, per fer entrega al Síndic de Greuges de Catalunya de més de 500 signatures de queixa contra el projecte Castor d’emmagatzematge de gas natural. L’entitat demana que s’investigue el procediment administratiu i es depuren responsabilitats per part de les administracions que van concedir els permisos “sense haver exigit els informes previs necessaris, com el sismològic”.
La Plataforma aporta les consideracions següents: d’un banda, “el projecte s’ha fragmentat en trams per dificultar-ne l'oposició per part de la ciutadania i evitar l’avaluació ambiental del tram de connexió de les instal·lacions”. També sosté que s’han pogut vulnerar competències de la Generalitat de Catalunya, ja que mitjançant una “correcció d’errors” es van modificar les coordenades marines del projecte Castor, sense donar audiència prèvia a la comunitat autònoma, com a part interessada en el procediment.

A més a més, recorda que l’administració estatal no va exigir a l’empresa els estudis sismològics necessaris davant el risc de terratrèmols, i que “es va modificar el traçat del gasoducte sense haver sotmès la nova ubicació a estudi d’impacte ambiental, tot i que afectava el tram final de desembocadura del riu Sénia”.

Una altra de les queixes fa referència al fet que la documentació presentada per l'empresa es troba parcialment redactada en llengua anglesa (la part que a l’administració li interessava). La Plataforma al·lega també que l’administració estatal (ministeri d’Indústria, ministeri de Medi Ambient) “s’ha negat a reconèixer-nos com a part interessada en el procediment”.

“L’art. 14 del Reial Decret 855/2008 de 16 de maig (BOE núm. 136, 5/06/2008) pel qual s’atorgava a ESCAL UGS la concessió d’explotació de l’activitat, protegix els interessos econòmics particulars de l’empresa promotora i atempta contra l’interès general”, afirma l’entitat, que també apunta que “l’empresa no ha dut a terme, ni s’ha exigit per part de l’administració, l’adopció de les mesures de reparació dels danys mediambientals causats per esta activitat econòmica, amb el cost de recuperació dels hàbitats afectats (planta terrestre), ni de cap mesura compensatòria d’acord amb la llei de responsabilitat mediambiental.”

La Plataforma del Sénia considera, per tot, que “és important exigir responsabilitats a les administracions que van donar carta blanca tot i els advertiments fets i contra la voluntat popular, perquè tenim el deure però també l’obligació de demanar explicacions en un projecte que va posar en risc la nostra seguretat”, conclou en una nota de premsa.