La flota d'arrossegament rapitenca torna a fer-se a la mar

Acaba la veda biològica de dos mesos per a una cinquantena de barques del Montsià

Sofia Cabanes
02 de setembre del 2014
En el primer dia després de la veda les barques d'arrossegament van tornar ben carregades de peix.
En el primer dia després de la veda les barques d'arrossegament van tornar ben carregades de peix. | S. Cabanes
En el primer dia després de la veda les barques d'arrossegament van tornar ben carregades de peix. Foto: S. Cabanes

L’1 de setembre està marcat en retolador roig al calendari de moltes cases de la Ràpita. És el dia que la flota d’arrossegament torna a fer-se a la mar després de dos mesos de veda biològica. A l'Ametlla i l'Ampolla ja l'havien fet els mesos de maig i juny, mentre que el juliol i l'agost és el torn de la Ràpita i les Cases d'Alcanar.

Ahir la subhasta de peix a la llotja rapitenca va començar ben aviat. A les 15.30 ja corrien les primeres caixes per la cinta transportadora. És un dia de nervis en què qui més qui menys mira de reüll les caixes de la barca veïna i s’està molt pendent dels preus. Familiars i amics –i també alguns turistes desperdigolats- s’apropen per rebre les barques “Que?! Com ha anat lo primer dia?”, pregunta un pescador jubilat a l’arribada d’una de les embarcacions d’arrossegament més grans. “Anirà bé, si paguen bé, tio”, responen des de dalt. És la maledicció de sempre. I pot ser per això és gairebé impossible trobar mai un pescador content només arribar a terra. “Tan bé que estava a casa!”, remuga més d’un. Tant val si has pescat molt o poc, perquè la subhasta et pot acabar castigant. Tornen les jornades maratonianes i la lluita constant per aconseguir el millor peix, al millor preu.

Ahir, però, els preus van anar “mitjanament bé”. Segons constata el president de la confraria Verge del Carme, Eusebi Rosales. “El moll s’ha acabat pagant a 5 o 6 euros el quilo. No està malament”, afirma. La majoria de barques d’arrossegament van dirigides estos dies a capturar el moll. Ara n’és l’època i precisament entre el juliol i l’agost ha tingut temps de créixer. Per això este dilluns la majoria de barques van feinejar prop de la costa, a la cerca dels caladors d’este peix. El cabessut o lliçal ha sigut l’altra estrella de la tarda, tot i que el preu a mercat sol ser molt més baix (ahir uns 1,5 euros/kg) acompanyats de moixarres i polps. Alguna barca de palangre va trencar la tònica amb tallahams d’una mida considerable i també es va veure caragol punxenc, sèpia, juriola, palaia, galera o llagostí.

“Com que per la part de Vinaròs les barques no tornen a la mar fins al 15 de setembre confiem que fins llavors els preus siguen bons”, continua Rosales. De moment, el preu del gasoil, a 0,60€/l, els ha respectat i el primer dia, almenys per la facturació global, sembla esperançador. Mentre que en el dia del retorn a la mar de l’any passat (2 de setembre) es van facturar 84.300 euros, ahir en van ser 92.000.

La confraria de pescadors Verge del Carme de la Ràpita va liderar el 2013 el rànquing de recaptació a Catalunya amb 13,3 M€, tot i que és també un dels ports amb més embarcacions, juntament amb els de Vilanova, Roses i Palamós.