Un informe intern del govern aposta pel transvasament del Segre a Barcelona a través del Segarra-Garrigues

Redacció
25 d'agost del 2014
El Segre al seu pas per Lleida.
El Segre al seu pas per Lleida. | Wikipedia
El Segre al seu pas per Lleida. Foto: Wikipedia

Un informe intern del govern elaborat pel Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible (CADS) aposta pel transvasament del Segre a Barcelona a través del futur canal Segarra-Garrigues. Així ho asseguren mitjans com Crític o El País, que han tingut accés a l'esborrany d'este l'informe, que estaria sobre la taula del govern des de fa més d'un any i que encara no ha sortit a la llum.

L'informe del CADS posa de manifest que les previsions del govern sobre la rendibilitat d'esta infraestructura -la segona més gran projectada per la Generalitat amb 1.069 M€ i només superada per la L-9 del metro- queden en entredit pel baix interès suscitat entre els regants, el retard en la construcció del canal, les modificacions forçades per la UE i l'encariment de l'obra.

Entre les mesures per rendibilitzar el projecte, la més polèmica és la que recomana superar l'ús agrícola de l'aigua transportada pel Segarra-Garrigues. I, tot i que evita citar textualment un transvasament, aposta per “aprofundir” en el “potencial” que podria tindre l’aigua del Segre a través del canal “per garantir l’abastament d’aigua per a Catalunya davant d’escenaris futurs de sequera” de "forma puntual i en condicions d'excepcionalitat", fet que comportaria la transferència d'aigua del Segre -a la conca de l'Ebre- fins a la xarxa Ter-Llobregat.