Agricultura actuarà per reduir la superpoblació de senglars i conills

Redacció
22 d'agost del 2014
576_1276880477conill
576_1276880477conill
A Catalunya s'estima que hi ha 70.000 senglars. Foto: delCamp.cat

Unió de Pagesos ha aconseguit que el departament d’Agricultura haja activat ja la declaració d’emergència cinegètica a bona part de Catalunya i treballe per activar-la a la resta del territori en les pròximes setmanes per tal de resoldre "el greu problema causat per la superpoblació d’algunes espècies de fauna salvatge, que destrossen les collites i fan cada vegada més inviable la faena de la pagesia", segons denuncien en una nota de premsa.  

El sindicat havia exigit reiteradament al govern català que actués de manera immediata i amb contundència per reduir la sobreabundància d’estes espècies, sobretot de senglars. Agricultura ja ha delimitat les zones declarades d’emergència cinegètica a 180 municipis de les comarques de Girona, on hi ha 119 àrees de caça, bàsicament per reduir la superpoblació de senglars; i a 24 municipis de les comarques de Lleida, que pateixen sobretot per la sobreabundància de conills.

El subdirector general d’Activitats Cinegètiques, Jordi Ruiz, d'altra banda, s'ha compromès a accelerar les tasques dels serveis territorials d’Agricultura a Tarragona i Terres de l’Ebre per aplicar també en estes zones l’emergència cinegètica d’aquí a unes setmanes. A l'Ebre, la problemàtica s'ha centrat sobretot en els darrers anys en els danys que ocasiona la sobrepoblació de conills especialment a les comarques del Baix Ebre i Montsià.

Els directors dels serveis territorials d’Agricultura a Girona i Lleida, respectivament, ja han signat la resolució d’esta declaració. Medi Natural també ha delimitat, segons ha comunicat al sindicat, les zones d’emergència cinegètica a les comarques de Barcelona. 

L’emergència cinegètica és una mesura incorporada, a proposta d’Unió de Pagesos, a la Llei de mesures fiscals, financeres i del sector públic el desembre de 2013, que habilita l’administració catalana per decidir mesures excepcionals de caça per reduir la superpoblació de fauna salvatge si esta produeix danys a l’agricultura. També permet que, en cas de manca d’actuació o d’efectivitat de les persones que, segons la legislació en matèria de caça, són responsables dels danys causats per espècies cinegètiques, siga el mateix departament qui actue subsidiàriament.