El gavià argentat provoca la caiguda de la població de flamencs al Delta

La pressió depredadora del gavià ha fet que el nombre de parelles reproductores haja estat 533 i 337 els polls que han sobreviscut | El parc natural ha optat per no dur a terme enguany la campanya d’anellament

per Redacció, La Ràpita, 12 d'agost de 2014 a les 09:58 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 12 d'agost de 2014 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
imatge de la guarderia de la colònia a la Punta de la Banya. Foto: Carles Domingo/Arxiu PNDE.

La temporada reproductora de flamenc al delta de l’Ebre no ha discorregut amb normalitat a causa de la pressió exercida pel gavià argentat de potes grogues. La població reproductora de flamenc a les salines de la Trinitat ha estat formada per 533 parelles, valor inferior a la mitjana del registre històric des del 1992, les quals han donat 337 polls. Donades les condicions d’estrès que ha patit la colònia, el Parc Natural ha optat per no realitzar enguany la campanya d’anellament.


El període reproductor es va iniciar al maig d’enguany, quan els exemplars adults van intentar ocupar, en diverses ocasions, alguns dels dics de les salines. Però els intents no van reeixir com a conseqüència d’una forta depredació per part del gavià argentat de potes grogues (Larus michahellis), segons ha explicat el departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural en una nota de premsa.

Finalment, aproximadament un miler de parelles s’hi ha pogut instal·lar, ja en dates molt tardanes, malgrat que han continuat patint un fort destorb per part dels gavians. El passat 20 de juny, tècnics del parc natural van efectuar, gràcies al suport logístic de la Unitat Aèria del Cos Agents Rurals, un vol fotogràfic a gran altura per sobre de la colònia. Este mètode va permetre avaluar el contingent reproductor en 533 parelles.

Comença a reproduir-se amb èxit el 1993

El Flamenc Phoenicopterus roseus és una espècie que es troba al delta de l’Ebre al llarg de tot l’any, per bé que presenta fortes fluctuacions estacionals, amb valors màxims a l’hivern. Algunes cròniques indiquen que era un ocell reproductor abundant al segle XVI, tot i que no existixen dades més recents fins les dècades de 1970-80.


El Flamenc va començar a reproduir-se amb èxit el 1993 i actualment ha esdevingut una de les espècies més emblemàtiques del Parc Natural del Delta de l’Ebre, únic lloc on es reproduix a Catalunya i una les escasses poblacions estables a la Mediterrània occidental.

Fins el 2014, el Flamenc s’ha reproduït amb èxit en 20 ocasions i el nombre de parelles ha anat creixent de 250 a unes 3.000 parelles. Actualment, es porten anellats 3.103 exemplars de Flamenc, els quals han estat observats en un total de 12 països, per bé que el 86,7% de les observacions es reparteix entre França (36%), Estat espanyol (21%) i Itàlia (19%). Això no obstant, també existixen observacions disperses a Algèria, Portugal, Marroc, Grècia, Líbia, Mauritània, Montenegro i Turquia.

 

Participació