La UPTA es planta davant la direcció del PSC i defensa el dret a decidir

La formació, amb un acord d'afiliació amb el PSC des de 2008, compta amb les alcaldies de Pinell de Brai, Bot, Corbera d’Ebre, La Fatarella i Batea i deixa entreveure un nou panorama de cara a les municipals

S. Cabanes / Redacció
01 d'agost del 2014
Imatge d'arxiu de la roda de premsa on l'alcalde de Batea, Joaquim Paladella, va confirmar la seua candidatura a la primera secretaria del PSC a l'Ebre. A la foto apareix acompanyat de l'alcalde de Pinell de Brai, Lluís Melich, acompanyat de l'alcalde de Bot, Lluís Agut i el de Corbera, Antonio Álvarez.
Imatge d'arxiu de la roda de premsa on l'alcalde de Batea, Joaquim Paladella, va confirmar la seua candidatura a la primera secretaria del PSC a l'Ebre. A la foto apareix acompanyat de l'alcalde de Pinell de Brai, Lluís Melich, acompanyat de l'alcalde de Bot, Lluís Agut i el de Corbera, Antonio Álvarez. | Cedida
Imatge d'arxiu de febrer de 2012 de la roda de premsa on l'alcalde de Batea, Joaquim Paladella, va confirmar la seua candidatura a la primera secretaria del PSC a l'Ebre. A la foto apareix acompanyat de l'alcalde de Pinell de Brai, Lluís Melich, l'alcalde de Bot, Lluís Agut i el de Corbera, Antonio Álvarez. Foto: Cedida

La Unió per la Terra Alta (UPTA) -que des del 2008 té un acord d’afiliació amb el PSC- juntament amb les formacions Alternativa per Bot (ApB) i Units per Horta (UpH), que també en les passades municipals van concórrer conjuntament amb la marca socialista Progrés Municipal, ha enviat comunicat en què es mostren favorables a la celebració de la consulta del 9-N i fan una crida a la participació en la gran ‘V’ que s’ha de realitzar a Barcelona per l’11 de Setembre.

La UPTA i ApB tenen actualment 5 alcaldies a la Terra Alta (Pinell de Brai, Bot, Corbera d’Ebre, La Fatarella i Batea) i ha estat fins ara l’única alternativa de poder a CiU.

En la nota, la UPTA es defineix a sí mateixa com una formació “amb identitat pròpia, plural, profundament implicada en la realitat social terraltina”, i que “recull en els seus estatuts fundacionals el dret d’autodeterminació de Catalunya com un dret polític indissociablement unit als dret socials”.

En este sentit, és especialment significatiu que el comunicat arribe 48 hores després de la visita del primer secretari del PSC, Miquel Iceta, a la Terra Alta, concretament a Batea, municipi fundador de la UPTA i governada per un dels seus hómens forts, Joaquim Paladella. Un gest de concòrdia de la direcció socialista cap a la formació terraltina, que ara es desmarca de la línia oficial del PSC.

“El que tenim clar és que en moltes maneres de fer que ha tingut el PSC en els últims anys no hi hem estat d’acord, ens hem mostrat crítics. Des dels diferents ajuntaments, fa molt de temps que treballem en la línia que manifestem al comunicat i hem cregut oportú fer-ho públic de cara als nostres veïns. És més important tenir clar el mateix que els nostres veïns i votants tenen clar que no pas el que es diu des de Barcelona. No hem d’esperar que ningú ens digue el que hem de dir o pensar”, ha manifestat l’alcalde de Pinell de Brai, Lluís Melich, a aguaita.cat . De fet, Melich ja és exmilitant socialista des de fa setmanes i constata la caiguda de militància socialista a la comarca. 

Així, les formacions adherides al comunicat prenen “el compromís públic de treballar perquè es puguen celebrar les consultes acordades per la ciutadania de Catalunya, començant per la consulta pactada per la majoria del Parlament per al pròxim 9 de novembre de 2014 i continuant per totes les altres consultes referents a temes d’interès general que afecten les poblacions i territoris del nostre país” i demanen als diferents grups polítics del Parlament de Catalunya que donen “exemple respectant i fent complir els resultats de les consultes ciutadanes celebrades en els darrers anys arreu del territori, sense excepcions”.

Nou panorama a les municipals

Significatiu és també el panorama que dibuixen les formacions de cara les municipals on reivindiquen amb força els seus elements identitaris fundacionals i deixen entreveure el divorci amb el PSC. “En la propera campanya de les eleccions municipals, continuarem treballant per una democràcia de base popular on prevalga l’opinió de la ciutadania i de la gent del territori per damunt dels interessos de particulars, especuladors i conxorxes de foscos personatges que l’únic interès que persegueixen és forrar-se a costa de trinxar les comarques més pobres de Catalunya. En definitiva, com sempre hem demostrat, continuarem defensant el bé comú de la societat terraltina i les decisions democràtiques expressades a les urnes”, expressa el comunicat.

“Patim clatellades constants per part tant de la Generalitat com dels diferents ministeris. El dia a dia als ajuntaments és un drama constant. El que tenim clar és que el procés és important però ho és en la mesura que podem sortir del forat en què estem i no de la mà de tota la gent que ens hi ha ficat en este forat. Al final ens devem als nostres ciutadans i eliminem contaminacions que són estranyes a la nostra manera de pensar i de fer”, afegeix per la seua part Melich.