UP traurà els tractors al carrer per denunciar les retallades en ajudes

El Pla de Desenvolupament Rural per al periode 2014-2020 disminueix en un 23,4% el pressupost anterior | A les Terres de l'Ebre les accions es duran a terme a Amposta, Batea i Móra la Nova el dissabte 21

S.C.
11 de juny del 2014
Imatge de la roda de premsa a Roquetes.
Imatge de la roda de premsa a Roquetes. | S.C.
Imatge de la roda de premsa a Roquetes. Foto: S.C. 

Unió de Pagesos convoca tractorades arreu del territori català els dies 20 i 21 de juny, en protesta contra la proposta del departament d’Agricultura per al nou Programa de Desenvolupament Rural (PDR) per al període 2014-2020, que segons asseguren disminueix en un 23,4% el pressupost anterior i passa dels 1.058,2 milions d’euros als 810,4 milions d’euros assignats per a este període.

Unió de Pagesos considera que la proposta del PDR del Departament no té en compte ni les prioritats agràries de desenvolupament rural que preveu la Unió Europea (UE) ni els reptes amb que s’ha d’enfrontar la pagesia d’aquí al 2020. “Son unes propostes lesives per a la pagesia de Catalunya. És una proposta que no té les prioritats dels pagesos i tampoc els reptes. No ens quedem coixos sinó sense cap pota per poder fer la nostra feina”, ha afirmat Joan Montesó, coordinador d’UP a l’Ebre.

Per al sector de l’oli d’oliva, l’impacte del model d’aplicació de la reforma de la PAC del ministeri d’Agricultura pot suposar una pèrdua anual de fins a 8 milions d’euros anuals només a les comarques del Baix Ebre i Montsià, al que s’hi sumarà la davallada de les primes de les mesures agroambientals proposades pel Departament d’Agricultura de 111,91 euros per hectàrea en producció integrada i 46 euros per hectàrea en producció agrària ecològica.

Un altre dels sectors perjudicats a les Terres de l’Ebre serà el de l’arròs. Aquí el PDR contempla una disminució dels ajuts per al sector del 33,6%. Per a este sector, l’impacte del model d’aplicació de la reforma de la PAC del ministeri d’Agricultura pot suposar una pèrdua anual de fins a 2,9 milions d’euros.

A més, Unió de Pagesos denuncia que el PDR 2007-2013 es va revisar el 2012 i el 2013 “atenent a la manca de pressupost de l’Estat i la Generalitat per la situació econòmica, deixant-lo en 942,2 milions d’euros”.

“El parlament de Catalunya ha de presentar a finals de juliol la seua programació a la Unió Europea passant abans per Madrid, per això ens mobilitzem”, ha explicat per la seua banda Joan Caball, coordinador Nacional d’UP. “Es tracta de 250 MEUR que perdem en un període de 7 anys. Però a banda d’això el més important per a nosaltres són les prioritats i com s’apliquen. Les nostres són la modernització de les nostres explotacions, la incorporació de la gent jove, ajut específic de les zones de muntanya i desfavorides, la PAC”.

El sindicat ha organitzat tractorades com a protesta el divendres 20 a Lleida (11:00h) i el dissabte 21 a Amposta, Móra la Nova, Batea, Reus, i Verges, també a les 11. Paral·lelament,el sindicat agrari ha organitzat 40 xerrades informatives arreu del territori fins el dia 20 de juny per explicar la proposta del Departament d’Agricultura.