Els sindicats denuncien que el Govern «amaga» el Pla Estratègic de les TE

El document que ha de definir les necessitats i les potencialitats econòmiques del territori i que marca les estratègies a seguir va costar 140.000 euros i s'hauria finalitzat al febrer.

Sofia Cabanes
02 de juny del 2014
Compareixença d'UGT, CCOO i USOC este matí.
Compareixença d'UGT, CCOO i USOC este matí. | S.C.
Compareixença d'UGT, CCOO i USOC este matí. Foto: S.C.

Els sindicats UGT, CCOO i USOC han reclamat este matí al Govern de la Generalitat la presentació pública del pla estratègic de les Terres de l’Ebre, el document que ha de definir les necessitats i les potencialitats econòmiques de la zona i que marca les estratègies a seguir, per assolir majors nivells de desenvolupament econòmic. El Departament d’Empresa i Ocupació va aprovar-ne la seua elaboració a l’abril de 2012 i, tot i que, segons apunten els sindicats, ja es troba finalitzat des de febrer, encara no ha estat presentat.

“Este pla, que ha anat saltant dificultats, es va adjudicar fa dos anys per part del Departament d’Empresa i Ocupació per una partida de 140.000 i es va adjudicar a la URV. A mitjans de febrer ens van comunicar que està acabat i que s’havia entregat al departament. Des d’aleshores està en algun calaix. És un document públic, pagat amb diner públic i que ha d’estar el més aviat possible a disposició de la gent”, ha lamentat el secretari de CCOO a l'Ebre, Josep Casadó. “No entenem per què està amagat i exigim que surta a la llum pública i que es cree immediatament la comissió de seguiment i implementació que el mateix pla contempla”, ha afegit.

Per la seua banda, el secretari general d’UGT a les Terres de l’Ebre, Wifredo Miró, ha apuntat diverses hipòtesis sobre la tardança del Govern en presentar el pla. “Primerament, el propi pla pot condicionar l’acció de govern pel que fa al territori”. En segon lloc, i “encara més greu” una “certa deixadesa”. I una tercera seria, “que diguessen, la informació la tinc jo i l’utilitzo per a fer el programa electoral o el que cregue oportú com a partit ”.

“Una altra de les possibles raons”, ha afegit Casadó, “és que no hi ha cap projecte per a estes terres i amb la publicació del pla apareix la responsabilitat de Govern per plantejar el seu desenvolupament. Ara comença l’estiu i tenint en compte les expectatives de la tardor on hi poden haver eleccions, es pot quedar a un calaix”, augura.

Per últim, el secretari general d’USOC, David Queralt, ha manifestat que “no hi ha cap motiu que justifique que estessem per estes dates sense el pla. S’ha de fer públic i hi ha d’haver un calendari d’execució”, ha reblat.

L’impuls d’este document va ser fruit de les mobilitzacions sindicals posteriors al tancament de Lear a Roquetes i va ser una de les mesures implementades en la Pla de Reindustrialització de les Terres de l’Ebre.