El C3 viatja a l’Àfrica per divulgar coneixements sobre rescat de dades climàtiques d’alta qualitat

Han divulgat informació entre els meteoròlegs dels països riberencs de l’Oceà Índic

Redacció
27 de maig del 2014
Una imatge dels participants de la iniciativa, a Moçambic.
Una imatge dels participants de la iniciativa, a Moçambic. | Cedida
Una imatge dels participants de la iniciativa, a Moçambic. Foto: Cedida

Una delegació del Centre de Canvi Climàtic de la Universitat Rovira i Virgili a les Terres de l’Ebre, formada per la directora Manola Brunet i la doctoranda Alba Gilabert, s’ha desplaçat recentment a Moçambic per participar en una activitat i taller internacional adreçat als directors dels serveis meteorològics dels països riberencs de l’Oceà Índic. Es tracta d'una iniciativa internacional recolzada per l’Organització Meteorològica Mundial pel rescat i desenvolupament de dades d’alta qualitat, “INDARE” (INdian Ocean DAta REscue), que pretén formar els tècnics d’estos serveis en els procediments metodològics per a la creació de registres temporals del clima d’alta qualitat.

Han pres part de la capacitació una dotzena de meteoròlegs de Moçambic, Madagascar, Seychelles, Maldives, les Illes Maurici, Tanzània, Kenyia, Yemen, Pakista, Sri Lanka i Myanmar, a més d’especialistes del C3, català, i de centres d’investigació del clima d’Alemanya, Regne Unit, Estats Units i Suïssa.

Així, s'ha impulsat el rescat i desenvolupament de dades climàtiques d’alta qualitat i l'estimació d’índexs extrems del clima en les zones riberenques i insulars del voltant de l’Índic, on la majoria de països disposen d’observacions digitalitzades, almenys en part, però no sotmeses als controls de qualitat i homogeneïtzació oportuns per quedar validades i ser utilitzables en els anàlisis del clima.

Per això el taller ha consistit en donar formació als tècnics de les bases de dades dels països participants en el control de qualitat, homogeneïtzació de registres i càlcul d’índexs d’extrems climàtics.