Alliberen a l'Ebre més de 5.000 exemplars d'anguila destinats a la repoblació

La iniciativa s’emmarca en els plans de gestió de l’anguila europea per a garantir-ne la recuperació de les poblacions

Redacció
23 de maig del 2014
Els exemplars alliberats pesen entre 8 i 45 grams.
Els exemplars alliberats pesen entre 8 i 45 grams. | Cedida
Els exemplars alliberats pesen entre 8 i 45 grams. Foto: Cedida

El Departament d'Agricultura ha alliberat avui 5.150 exemplars d’anguila d’entre 8 i 45 grams, destinats a la repoblació. El procés de reintroducció s’ha dut a terme en la zona del meandre de Flix, amb la intenció que es puga millorar la població d’anguila aigües amunt de l’assut de Xerta i que, quan arriben a l’edat de maduresa sexual, puguen emprendre el camí de tornada cap al mar.

A l’acte, organitzat amb la col·laboració del personal de la Reserva Natural de Sebes, hi han assistit un centenar d’alumnes del CEIP Enric Grau Fontseré que han presenciat l’alliberament i han estat coneixedors de les migracions i dels hàbitats de l’anguila als nostres rius. Este acte forma part del programa oficial d’activitats que es realitzen per a celebrar el Dia Mundial del Peix Viatger.

L’alliberament forma part dels Plans de Gestió de l’Anguila Europea que estableixen mesures per a la recuperació de la població d’esta espècie. Els estats membres han hagut d’elaborar els plans d’actuació corresponents per a garantir-ne la gestió sostenible i la recuperació de les poblacions.

A Catalunya, s’ha creat una comissió tècnica interdepartamental formada per les direccions generals del Medi Natural i Biodiversitat i de Pesca i Afers Marítims del DAAM, l’Agència Catalana de l’Aigua, l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), també del DAAM, i la Universitat de Girona, que ha estat la responsable de redactar i aplicar els plans de gestió de les conques internes catalanes i de la part catalana de la conca compartida del riu Ebre.

La repoblació efectuada avui constitueix, juntament amb altres mesures de gestió com ara la lluita contra depredadors al·lòctons o la millora de la connectivitat dels rius, un dels principals eixos d’actuació previstos en els plans de gestió aprovats per la Comissió Europea que han de garantir la recuperació d’una espècie tan emblemàtica del nostres rius com és l’anguila.

La Confraria de Pescadors de Sant Pere de la Ràpita, la Confraria de Pescadors de Deltebre i l’Associació de Pescadors Professionals d’Angula de Sant Jaume d’Enveja, així com les confraries de Roses i de l’Estartit, són les autoritzades per a realitzar la pesca d’angula a Catalunya. Totes elles participen en el programa de repoblació, de millora de la gestió de la pesqueria i sostenibilitat del recurs dins del Pla de Gestió de l’Anguila Europea.