Barbero: «El caragol poma pot acabar sent una plaga europea i cal que Europa s’hi implique»

El candidat al Parlament Europeu de la coalició Esquerra Republicana-NeCAT-Catalunya Sí presenta les propostes que defensarà en matèria agrària

Barbero, Forcadell i Aspa s'han reunit per parlar dels problemes que afecten la pagesia a l'Ebre.
Barbero, Forcadell i Aspa s'han reunit per parlar dels problemes que afecten la pagesia a l'Ebre. | ERC
Redacció
19 de maig del 2014
Barbero, Forcadell i Aspa han parlat dels problemes que afecten la pagesia a l'Ebre. Foto: ERC

“Esta és una plaga que pot acabar sent europea i no s’entendria que la Unió Europea es desentengués ara de la lluita per eradicar-la”, per això “s’han d’aconseguir fons europeus, tant sí com no, per poder eradicar definitivament la plaga, és urgentíssim que Europa s’implique tant en els tractaments com en les experiències de lluita i, sobretot, en algunes solucions que es podrien plantejar però que ara no es poden portar a terme per falta de fons econòmics”. Així s’ha pronunciat Francesc Barbero, candidat al Parlament Europeu per les Terres de l’Ebre dins la coalició Esquerra Republicana-NeCAT-Catalunya Sí, després de reunir-se, acompanyat del president de la Federació de l’Ebre d’ERC, Gervasi Aspa, amb el responsable nacional del sector de l’arròs i del caragol poma del sindicat Unió de Pagesos, Daniel Forcadell. Després de la trobada, Barbero ha plantejat diverses propostes per traslladar a Europa alguns dels problemes que afecten la pagesia de les Terres de l’Ebre.

“La nostra és una zona bàsicament agrària, i l’agricultura un dels sectors econòmics dels quals no podem prescindir, d’aquí que per a nosaltres tingui tanta importància el que diu Europa en política agrària”, ha manifestat Barbero que, tot seguit, ha recordat que “malgrat que Europa és el gran regulador del marc genèric, després són els estats els que apliquen els seus propis criteris en les polítiques agràries”, segons explica la nota de premsa emesa per ERC. El candidat republicà ha posat com a exemple com la resolució de la Política Agrària Comuna (PAC) continua deixant en mans dels estats membres un gran marge d’actuació i d’intervenció a l’hora de determinar les polítiques agroambientals. Segons Barbero, “la pagesia mediterrània mai veu recollides les seves demandes en les proposicions que impulsa el Ministerio espanyol, perquè se centra a afavorir altres models agraris que no són els de la petita pagesia i el producte de qualitat propi de les explotacions familiars del mediterrani”. En la mateixa línia, Barbero ha reivindicat que “és importantíssim per a les Terres de l’Ebre que la pagesia, els regadius sostenibles i el producte de qualitat tinguen el suport necessari que ara no tenim”. Per això, el candidat republicà ha advertit que “l’única manera de sortir al pas d’aquest greuge és tenir un estat independent, una república catalana des de la qual puguem aplicar directament les directrius que marca Europa”.

Barbero també ha fet referència al sector agroindustrial, sector importantíssim i de primer ordre a Catalunya i a les Terres de l’Ebre. El candidat ha criticat que la Unió Europea haja descuidat en el camp de la comercialització i l’agroindústria el “fet de posar límits als grans oligopolis que controlen la distribució alimentària de la Unió Europea”. Este fet, segons ha afirmat, permet diferents abusos: d’una banda, fent que el pagès no es puga guanyar la vida amb un preu just per als seus productes i, de l’altra, que els consumidors no tinguen els productes alimentaris més barats. Segons Barbero, “volem que Europa ature estos abusos i fixe una regulació com ja fa en altres sectors, perquè ara per ara el gran negoci el fan els grans grups de distribució alimentària i els grans perjudicats en són els productors i els consumidors”.