La Galera s’omple d’atuells de terrissa i ceràmica en la fira que s’obre l'1 de maig

La XXI edició de la Fira de la Terrissa té lloc fins al 4 de maig | Enguany la comunitat convidada és Navarra, i hi haurà un espai dedicat a Polònia

990_1398885490fira21
990_1398885490fira21
Redacció
30 d'abril del 2014


De l’1 al 4 de maig tindrà lloc a la Galera, la XXI Fira de la Terrissa, una vegada més, els carrers del municipi s’ompliran d’una gran quantitat d’atuells de terrissa i ceràmica, d’usos, formes, colors i textures diverses.

El carrer Major, Sant Llorenç, Plaça del Mercat, Plaça d’Espanya, Centre i Travessia del Forn, seran l’escenari i punt de trobada de terrissers i ceramistes d’arreu de Catalunya, l’Estat Espanyol, Marroc i Portugal. A més, i, com ja és habitual, hi haurà els dos espais preeminents, un dedicat a Navarra. Esta comunitat autònoma convidada portarà ceràmica de nova creació, ja que tot i tenir una tradició terrissera documentada des del segle XVII, a mitjans del segle XX pràcticament desapareix i es va reprendre, fa uns anys, de la mà d’un seguit de joves que mantenen algunes formes tradicionals però li han donat un gir i elaboren peces dedicades, sobretot, a la decoració.

L’altre espai preeminent serà el que està dedicat a un país, en esta ocasió Polònia, amb la ceràmica de la ciutat de Boleslawiec, que existeix des de l’Edat Mitjana i que avui seguix utilitzant mètodes tradicionals. Allí s’elaboren atuells de gran varietat de formes, mides i elements decoratius. A més, tots les peces es decoren, a mà, mitjançant la tècnica del punxó que ajuda a fer cada exemplar únic.

Al llarg dels dies de la fira es podrà gaudir de les demostracions al torn, per part de diferents terrissers i ceramistes participants. També hi haurà el Taller ‘Enfanga’t a la fira’ que permetrà aprendre a modelar el fang d’una manera bàsica i es podrà adquirir la peça commemorativa de la col·lecció de la terrissa tradicional de les Terres de l’Ebre: el canteret de tronc, 112 peces signades i numerades, realitzades pel terrisser de Miravet Emili Treig Adell.

El Museu Terracota (baixos de l’Ajuntament de la Galera), farà el mateix horari que la Fira: de 10’00 a 14’00 pel matí i de 16’00 a 21’30 hores, i allí es podrà contemplar, a l’espai permanent, la història de la terrissa i els terrissers de la Galera, mitjançant textos, fotografies, dibuixos, peces i eines. Alhora, es pot conèixer la terrissa de l’entorn d’indrets propers a la Galera: Tivenys, Traiguera, Miravet, etc., però sobretot les característiques de les produccions galerenques que es feien i que es fan, com n’ha canviat l’ús, així com l’origen, la història i, una mica la forma de vida dels terrissers de la Galera, des del 1700 fins avui.

L’espai dedicat a exposicions temporals, coincidint amb la Fira, acollirà les peces seleccionades i guanyadores del IV Premi Biennal de Ceràmica i Terrissa Vila de la Galera 2014, així com l’acte de lliurament del Premi.

L’entrada a la Fira és gratuïta i l’horari serà: de 10’00 a 14’00 hores i de 16’00 a 21’30 hores. Està organitzada per l’Ajuntament de la Galera i l’Associació Cultural Galerenca ‘Lo cadub’.