Desenes de denúncies a persones que volien accedir a les segones residències de la Ràpita, les Cases, l'Ampolla i l'Ametlla de Mar

En alguns casos la sanció ascendix als 3.000 euros

Control policial a Alcanar
Control policial a Alcanar | Cedida
Redacció
23 de març del 2020
Actualitzat a les 16:58h
Diversos municipis de les Terres de l'Ebre han intensificat els controls policials per restringir el pas a persones que volien passar el cap de setmana a les segones residències. Tot i que l'afluència de visitants i turistes ha estat menor que la de la setmana passada, encara s'han detectat infractors. En el cas d'Alcanar (el Montsià) els agents han aturat un miler de vehicles i n'han sancionat 60; a l'Ampolla (Baix Ebre) se n'han denunciat una cinquantena. A la Ràpita (el Montsià), d'altra banda, s'han aixecat 39 actes de denúncia tant a persones que incomplien el confinament al poble com a gent que intentava arribar a la segona residència.

Durant el cap de setmana la Policia Local d'Alcanar va activar un operatiu amb l'objectiu de tancar totes les entrades a les Cases i als diferents nuclis turístics, a causa de l'alt risc de l'arribada de turistes i persones amb segona residència al municipi. L'operatiu, que va començar a primera hora de la nit de divendres, va durar tot el cap de setmana amb l'objectiu d'evitar el risc de contagi del ovid- 19 a causa de l'entrada de persones de les zones metropolitanes, sobretot, de les capitals catalanes, del País Valencià, Madrid i Saragossa.

"Davant la manca de civisme i responsabilitat dels milers de persones que s'havien desplaçat des d'àrees metropolitanes fins a les segones residències o zones turístiques, al municipi es va  prendre esta decisió basada en el principi del distanciament social i per preservar la seguretat, tant d'aquells conciutadans que no respecten les mesures de confinament com de les persones que es volien traslladar a les Cases ignorant la gravetat de la situació actual", apunten des de l'equip de govern.

La Policia Local d'Alcanar també va tallar els accessos al municipi des del País Valencià, després de detectar un gran flux de cotxes que intentaven accedir al terme municipal suposadament per accedir a les zones turístiques.

Durant el cap de setmana, la Policia Local d'Alcanar va ser una de les més actives, amb nombrosos controls i advertències reiterades, les quals han derivat en  60 sancions a persones que circulaven per la via pública sense causa justificada, algunes de les quals han ascendit fins als 3.000 euros, ja que es van tramitar com a infraccions sanitàries.

"Estem satisfets amb el resultat de l'operació, els avisos i advertiments han tingut efecte, ja que a partir de dissabte el flux de vehicles va baixar i la situació va ser molt més tranquil·la. L'operatiu es repetirà tantes vegades com calga per a lluitar contra la Covid-19", afegixen.

Les Cases d'Alcanar té 1.300 habitants i a l'estiu pot arribar a quintuplicar-ne la població. Tanmateix, Alcanar Platja és, principalment, un nucli configurat per segones residències. L'arribada massiva de persones contagiades per coronavirus podria produir una saturació de l'hospital de Tortosa, a 40 km de distància.

Una cinquantena de denúncies a l'Ampolla

D'altra banda, a l'entrada de l'Ampolla, tant per l'accés per l'N-340 com per l'AP-7, per barrar al pas a aquells que volien saltar-se les restriccions establertes per l'estat d'alarma. Segons l'alcalde, Francesc Arasa, els agents han sancionat una cinquantena de vehicles que procedien, sobretot, de l'àrea metropolitana de Barcelona i d'altres punts del Baix Ebre. "Hem notat una reducció molt important i no hi ha hagut l'afluència d'altres caps de setmana", apunta.
 

Control policial a l'entrada del Passeig Marítim de la Ràpita Foto: Cedida



Denúncies per incompliment del confinament a la Ràpita

La Policia Local de la Ràpita ha obert 39 actes d'infracció durant el cap de setmana per l'incompliment de les ordres de confinament decretades per l'estat d'alarma. Els agents municipals, juntament amb el cos dels Mossos d'Esquadra, van desplegar un operatiu especial per controlar les entrades al municipi i prevenir, entre altres infraccions, els possibles desplaçaments cap a les segones residències que hi ha a la Ràpita.

El cap de la Policia Local, Carlos Lana, ha apuntat que els controls no s'han fet només als accessos de la població, sinó arreu del municipi. Com a exemple, Lana ha explicat que s'han aixecat actes a persones que estaven passejant pel passeig Marítim i, fins i tot, a d'altres que estaven a la platja. En paral·lel, els agents han fet durant este cap de setmana 48 serveis assistencials, tals com ajudar a persones grans a canviar una bombona de butà, a aconseguir medicaments o atendre caigudes i accidents domèstics.

"La ciutadania de la Ràpita està donant una vegada més una mostra de responsabilitat. Tenim la col·laboració del 99% de la població, però sempre hi ha algun irresponsable que no fa cas de les indicacions sanitàries. Per això considerem que 39 actes és un número massa elevat per la Ràpita", ha dit Carlos Lana, qui també ha titllat d'"exemplar" el compromís dels agents municipals durant estos dies, treballant durant més hores i participant del programa de voluntariat per ajudar a persones de col·lectius de risc.

La Policia Local de la Ràpita informa també que aquelles persones que no puguen aconseguir pels seus mitjans el certificat autoresponsable de desplaçament que ha posat en marxa el departament d'Interior de la Generalitat de Catalunya, poden demanar-lo a les dependències de la Policia Local.

El telèfon de la Policia Local és el 977 741 707 i està disponible les 24 hores per atendre les emergències de la ciutadania, així com per recollir i investigar les possibles infraccions que es detecten a la via pública.

També, a l'Ametlla de Mar

Els diferents cossos policials també han tramitat més d’una trentena de denúncies per desplaçaments no justificats a l'Ametlla de Mar.

Els controls policials s’han situat, principalment, a les carreteres i als accessos a les urbanitzacions, on els agents comproven la documentació dels ocupants del vehicle per verificar si residixen al municipi. En cas contrari, se’ls obliga a retornar al lloc d’origen, a més d’interposar-los la corresponent denúncia.

A banda, també s'han fet controls a l’estació de tren i en altres zones del nucli urbà.