Els nous inquilins de la Reserva Natural de Sebes

El Grup de Natura Freixe ens presenta les dos cries de polls d'òliba que han arribat a la Reserva Natural de Sebes. Han nascut al Centre de Recuperació de Fauna Vallcalent, i mitjançant el hacking s'alliberaran a la Reserva quan siguin adults

Redacció
31 de gener del 2020
Actualitzat a les 16:56h
El Grup de Natura Freixe ens presenta les dos cries de polls d'òliba que han arribat a la Reserva Natural de Sebes. Han nascut al Centre de Recuperació de Fauna Vallcalent, i mitjançant el hacking s'alliberaran a la Reserva quan siguin adults
El Grup de Natura Freixe ens presenta les dos cries de polls d'òliba que han arribat a la Reserva Natural de Sebes. Han nascut al Centre de Recuperació de Fauna Vallcalent, i mitjançant el hacking s'alliberaran a la Reserva quan siguin adults | Reserva Natural de Sebes
El Grup de Natura Freixe ens presenta les dos cries de polls d'òliba que han arribat a la Reserva Natural de Sebes. Han nascut al Centre de Recuperació de Fauna Vallcalent, i mitjançant el hacking s'alliberaran a la Reserva quan siguin adults.

Què és el Haking?

El hacking, és un mètode per realitzar l'alliberament d'espècies mitjançant el qual, es situen els animals en un entorn controlat, com pot ser una xarxa, una gàbia o una caixa niu. A poc a poc espècie es va fidelitzant a esta localització. En esta situació es procedeix a alimentar-los, però procurant que part de la dieta no depengue d'alimentació artificial.

El que es persegueix és que l'animal comence a adaptar-se al nou entorn i a ser autosuficient. Amb esta opció, quan no pugue trobar aliment sempre comptarà amb els recursos que se li han facilitat, de forma que es garanteix la seva supervivència.

A poc a poc l'animal se sentirà més capaç i lliure, però també lligat a la zona on s'ha produït l'alliberament. La importància del hacking recau en el fet que el comportament o el coneixement del medi és una part clau per a la supervivència de la majoria d'espècies animals: l'individu ha d'aprendre a aprofitar els recursos de l'entorn on viu.





La Reserva Natural de Sebes

La Reserva Natural de Sebes és un dels espais naturals més importants de les Terres de l’Ebre. Conjuntament amb el Meandre de Flix ocupa una superfície de més de 250 hectàrees de zones d’aigües lliures, aiguamolls, boscos de ribera, illes fluvials i galatxos. La gran diversitat d’hàbitats que acull la Reserva fa que sigui un punt important per a la conservació de la biodiversitat, tant de fauna com de flora i vegetació. Algunes de les espècies presents a la Reserva, estan catalogades com a escasses o molt rares a Catalunya, o fins i tot com a endemismes. 

A l’any 1993 es van iniciar actuacions de conservació conjuntament amb el Departament de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Flix i el Grup de Natura Freixe, amb un model de gestió participada precursora de la custòdia del territori. Des d’aleshores, i especialment d’ençà de 1999, el Grup de Natura Freixe s’encarrega de la gestió d’aquest espai natural.

Al llarg d’aquests anys, s’han bastit un seguit d’infraestructures: la passera del canyissar, l’observatori de la llacuna, l’observatori de la Vall de Sant Joan, la passera del bosc de ribera, l’observatori de les cigonyes i l’observatori lo galatxo, entre altres. A banda, i gràcies a l’adquisició per part de l’antiga Fundació Territori i Paisatge, es van incorporar a la Reserva les finques del Mas de les Cigonyes i del Mas de Pitoia. En aquesta darrera hi ha ubicat el Centre d’Interpretació del Camí de Sirga. Els itineraris habilitats i el terreny planer fa que sigui accessible per a tot tipus de públic.