L'Ebre reactiva este diumenge les mobilitzacions per reclamar un servei ferroviari digne

La plataforma Trens Dignes convoca una concentració a l'estació de l'Aldea a les 11 del matí | A la convocatòria s'hi sumen alcaldes, partits i càrrecs institucionals a més d'altres plataformes

Un tren Euromed fent parada a l'estació de l'Aldea
Un tren Euromed fent parada a l'estació de l'Aldea | ACN
Redacció
17 de gener del 2020
Actualitzat a les 14:19h
La posada en marxa del nou tram del corredor del Mediterrani entre Vandellòs i Tarragona ha fet desenterrar la destral de guerra per reclamar un servei ferroviari "digne" per al territori.

La plataforma Trens Dignes tornarà a portar les mobilitzacions a l'estació de l'Aldea per demostrar la indignació del territori davant d'un empitjorament del servei. La Plataforma ha convocat una concentració este diumenge a les 11 hores a l'estació central de les Terres de l'Ebre sota el lema «Per uns serveis dignes, ni un tren menys».

És la primera resposta però molt probablement no serà l'última que la plataforma faça contra els nous serveis ferroviaris que deixen l'Ebre amb un únic tren diari d'alta velocitat. La plataforma reclama un mínim de quatre trens semi ràpids diaris, com s'havia promès des de les Renfe. Criden a les forces polítiques del territori a sumar-se a les mobilitzacions. Consideren que el territori ha de rebutjar serveis de mínims i "residuals" de les necessitats d'altres territoris, com el Camp de Tarragona.

Amb la posada en marxa de la nova variant ferroviària de Vandellòs a Tarragona, les Terres de l'Ebre perden els quatre trens ràpids Euromed que enllaçaven el territori amb Tarragona i Barcelona a canvi d'un únic tren d'alta velocitat que sortirà a les 06:20 hores de l'estació de Tortosa i que, finalment, tornarà a la tarda a les 18:30 des de Barcelona –segons consta a la web de Renfe-. Unirà la capital ebrenca amb la catalana en poc més d'una hora i mitja. 

També s'ha modificat l'horari d'un dels sis Talgo que enllacen l'estació central de l'Ebre, l'Aldea-Tortosa-Amposta, amb Tarragona i Barcelona perquè hi haja dues freqüències d'este servei al matí, i només es redueixen els temps de trajecte de les Rodalies i Regionals entre 8 i 11 minuts, lluny dels més de 20 minuts que s'han anat allargant els temps de viatge d'estos trens per incorporar-hi els retards constants que acumulaven. Els trens seguiran acumulant més de 200 minuts de viatge més cada dia en comparació el 2016.

Suports

Trens Dignes al Maestrat donarà suport a la mobilització convocada per a este diumenge. La plataforma valenciana se suma a les reivindicacions ebrenques i afegeix que s'hauria de recuperar la parada dels Euromeds i que és puga  fer-ho tant per viatjar a Barcelona com València. "La situació ideal seria que els 8 Euromeds que actualment circulen pel Mediterrani, quatre realitzen parada a l’Aldea i els altres quatre al Maestrat. Les dades ens diuen que l’estació de Benicarló-Peníscola és situa com una de les que té major nombre d’usuaris de tot el territori", apunten des de la Plataforma. Des de les dos plataformes també és demana una major aposta pels rodalies i mitja distància per a la vertebració d'estos territoris de forma que alguns dels R-16 paren fins a Benicarló, i d’altres de la linia Castelló-Vinaròs puguen arribar fins Tortosa. 

Per una altra banda, este dijous els presidents dels quatre Consells Comarcals de les Terres de l'Ebre han presentat des de l'estació de l'Aldea una moció, consensuada als quatre consells d'alcaldes, i que duran a votació a tots els municipis per denunciar el greuge territorial que ha suposat la nova planificació amb la posada en marxa de la variant de Vandellòs. Diumenge donaran suport a la concentració convocada per Trens Dignes.